Foto: Shutterstock

U mojim mlađim godinama nisam se baš otimao za kuvanu boraniju. I onda, dolaskom na studije naleteh na „minu“ – beogradsku!

Dobra tetka Marija, kod koje sam stanovao na kraju Dobračine, a pored sadašnjeg kultnog „Dorćol placa“, pozva me na ručak: „Znaš Branko, danas sam spremila divnu mladu boraniju…“

I polizah tanjir. Doista je bila divna. Te davne 1975. godine naučih od nje ovaj recept i evo – delim ga sa Vama. Zadovoljstvo je moje.

Sastojci

2 dl ulja

2 glavice iseckanog crnog luka

2 iseckane šargarepe

250 g pilećeg mesa isečenog na kocke

2 čaše vode

700 g mlade boranije

2 oguljena pa iseckana paradajza (ili 2 dl paradajz soka)

1 list lovora

O autoru:

1 kašika vegete

so i biber

½ veze iseckanog peršuna

½ veze iseckane mirođije

Za zapršku:

5 kašike ulja

1 puna kašika brašna

1 kašika slatke aleve paprike

3-4 čena belog luka

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: U šerpi propržiti na ulju kratko crni luk, zatim i šargarepu, pa ubaciti piletinu i još nekoliko minuta propržiti sve zajedno. Uliti malo vode, poklopiti i sve dinstati 15-tak minuta.

Još recepata Majstora amatera:

Sada spustimo i boraniju zajedno sa paradajzom i listom lovora i dobro promešamo. Zalijemo vodom da sve ogrezne, pa kuvamo se na srednjoj temparaturi oko sat vremena. Po potrebi, ako ispari, doliti još vode. Kada je skuvana boraniju posoliti, pobiberiti, dodati vegetu, peršun i mirođiju.

KORAK 2 – zaprška: na ulja propržiti kašiku brašna, zatim i alevu papriku pa na samom kraju dodati krupnije isečen beli luk, pa zapršku skinuti sa vatre i sipati u jelo. Boraniju sa zaprškom prokuvati još 10 minuta i jelo je gotovo.

Posluženje

Boraniju možete poslužiti sa kiselom pavlakom ukoliko volite tu kombinaciju ukusa.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare