Pileći bubci na pirinču Majstor amater
Foto: Shutterstock

Ovim receptom, osim lepo spremljenih i preukusnih bubaca na belom rižotu, dobićete pride i lepu domaću supicu.

Ne znam da li su i koliko često, pileći želuci ili kako ih još zovu – „bubci“, gost na vašim trpezama.

O autoru:

Znam samo da smo kao deca za stolom vodili rat, oko toga ko će iz domaće supice dobiti bubac. Znam i to, da su pileći želuci dijetetsko jelo (sadržaj kalorija na 100 g samo, 140 kcal), da se spremaju na bezbroj načina, da su preukusni i zašto ne reći, dostupni svačijem džepu.

Sastojci za 4 osobe:

800 g očišćenih pilećih bubaca

2 korena peršuna

1 parče celera

2-3 šargarepe

6 kašike ulja

1 kockica putera ili margarina

3 glavice iseckanog crnog luka

4-5 čena iseckanog belog luka

2 kašičice aleve paprike

biber i so po ukusu

malo belog suvog vina

Priprema:

KORAK 1: Očišćene i na veličinu zalogaja isečene bubce , zajedno sa korenastim povrćem, spustiti u hladnu i slanu vodu da sve ogrezne, poklopiti i kuvati do vrenja. Tada smanjiti temparaturu i krčkati na tihoj vatri kao svaku supu, uz povremeno mešanje. Kuvati dok bubci potpuno ne omekšaju. Ako tečnost uvri pre nego je meso gotovo, dodati još malo vode i nastaviti kuvanje.

Još recepata Majstora amatera:

Dužina kuvanja zavisi od mnogo toga, zavisno da li su od mlađih pilića, ili onih vremešnih, po starosti, bližih kokama i sl. Treba znati da, ne smeju ni da se prekuvaju, jer ako preterate, bubci će postati tvrdi, gumeni i njihov ukus će biti uništen. Najsigurnije je tokom kuvanja proveriti u kojoj su fazi. Čim čačkalica ili viljuška lako prolazi kroz meso, sklanjajte ga sa vatre. Ukoliko je bubac od mlađe piletine kuva se za oko 30-40 minuta, računajući od trenutka ključanja. Gotove bubce izvaditi a u preostalu tečnost ubaciti rezance i poslužiti kao supu.

KORAK 2: Propžiti na ulju crni luk i kada postane staklast dodati puter i beli luk pa, posle minut-dva bubce. Posoliti ih, pobiberiti, dodati alevu papriku i posuti sa malo belog vina. Sve dobro promešati i propržiti kratko, dok vino ne uvri.

KORAK 3: Pripremiti pirinač za prilog. Predlažem da to bude beli rižoto po mom, ovde već objavljenom receptu.

Služiti uz rižoto (ili pire krompir) i salatu po želji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar