Kuva Majstor amater: Pljeskavica od spanaća, Popajeva radost

Gastro 01. mar. 202112:17
Podeli:
Foto: Shutterstock

Iako sam nepopravljivi mesožder, pljeskavica od spanaća mi je omiljeno jelo. Ipak, priznajem da je ona na mom tanjiru katkada prilog sočnoj i mekanoj natur šnicli ili uparena sa belom ili dimljenom vešalicom. To nikako ne znači da ovu vegansku "poslasticu" potcenjujem. Naprotiv. Ova Popajeva radost zaslužuje svu naklonost - moju i mojih čula. Ja je dakle visoko rangiram i neretko joj dajem status glavnog jela!

Spanać je izuzetno bogat hranljivim materijama, pa nije zgoreg ponoviti da se njegovim korišćenjem u ishrani ostvaruju ogromni benefiti po naše zdravlje. Redovno konzumiranje spanaća ima za posledice: smanjenje rizika od dijabetesa za oko 14 odsto, značajno se smanjuje rizik oboljenja od kardiovaskularnih bolesti i za 40 procenata se umanjuju šanse za šlog.

O autoru:

Potvrđeno je da spanać umanjuje želju za nikotinom i da smanjuje rizik od pojave niza različitih bolesti poput raka i raznih alergijskih bolesti. Izvrstan je za mršavljenje jer ima veoma niske kalorijske vrednosti.

Potrebni sastojci

1 kg blanširanog i iseckanog spanaća

1 manja kriška belog zrelog sira

½ veze peršuna

3 jajeta

1 kašičica tucane paprike

malo bibera

malo vegete

2-3 čena iseckanog belog luka

so po ukusu

1 šolja prezli

Priprema

KORAK 1: Spanać blanširati, tj. blago skuvati (da baci ključ – dva u vreloj vodi), a po tom ga sitno iseckati i ocediti od vode. Prilikom kuvanja u vodu dodati 1-2 kašičice sirćeta, radi očuvanja zelene boje.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Sve sastojke osim prezli dobro izmešati, dok se ne dobije jednolična smesa. Zatim dodavati, kašiku po kašiku prezli i mešati smesu dok ne postane čvrsta, ali ne prečvrsta. Na kraju probati i proveriti da li je dobijen željeni ukus, pa po potrebi korigovati začine. Ostaviti smesu da odmori u frižideru sat vremena.

KORAK 3: Navlaženim rukama masu oblikovati u manje pljeskavice, uvaljati ih u brašno, pa ih pržiti na vrelom ulju po nekoliko minuta sa obe strane dok ne porumene.

Poslužiti ih kao prilog uz neko jelo po vašem izboru, ili kao glavno jelo. Što da ne!

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar