Nadali smo se da će nam kraj godine doći bez kovid restrikcija. Nažalost, izvesno je da će ogromna većina novu 2022. godinu dočekati kod kuće. Zbog kovida, ali i zbog dubine džepa koja je obrnuto proporcionalna statusu samoproglašenog srpskog ekonomskog tigra. Ipak, „ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“… Osim zagarantovanog provoda uz muziku koji nam ne gine i ne košta, vreme je da u iščekivanju novogodišnje večeri polako razmislimo o svečanoj trpezi.
Potrudiću se da u narednim danima do dočeka Nove budem od pomoći. Novogodišnja sofra podrazumeva prazničnu atmosferu i tradicionalna jela – pečenje, dobru domaću čorbu, rusku salatu, sarme i tortu ili slasne salčiće. Dobro su došla i iznenađenja, ali i poneko posno jelo jer u pravoslavnom svetu ovaj praznik pada u vreme Velikog posta. Dok kitite jelku i spremate novogodišnje poklončiće, stižu i moji gastro predlozi. Pa neka počne!
Postoje dokazi da se pasulj, na ovaj ili onaj način, na Istoku koristi više od 20.000 godina. Osim za jelo, odvajkada je služio za gatanje i proricanje sudbine. Ne znam koliko je ova čarobna „pasulj kugla“ efikasna, ali sa sigurnošću proričem neprijatnosti sa nadimanjem i gasovima, ukoliko kod pripreme pasulja dva puta ne promenite vodu i kuvate ga tek u trećoj. I ne zaboravite najvažnije! Za dobar – najbolji prebranac ili „tavče na gravče“ nađite onaj sa što krupnijim zrnom, ne štedite masnoću, skuvajte ga na meko, ali da ostanu zrna cela i na kraju zapecite dovoljno kako ne bi ostao vodnjikav. Tada greške nema. Pogotovo ako je na novogodišnjoj trpezi.
1 kg belog krupnijeg pasulja
700 g crnog luka, sitno naseckanog
2 kašike vegete
3 dl maslinovog ili običnog ulja
6 čenova belog luka – sitno naseckana
½ veze svežeg peršuna
2 kašike slatke aleve paprike
150 g paradajz pelata.
3-4 lista lovora
so i biber po ukusu
KORAK 1: Pasulj potopiti u hladnu vodu i ostaviti da prenoći. Sutradan vodu iz pasulja zameniti novom i staviti na vatru da provri. Posle 10 minuta kuvanja i ovu vodu prosuti, pa naliti drugu toplu. Polovinu crnog luka i vegetu ubaciti u pasulj i kuvati na tišoj vatri oko dva sata, odnosno dok pasulj potpuno ne omekša, ali ne i da se raspadne. Najbolje je povremeno izvaditi poneko zrno i probati. Povremeno promešati i doliti vodu kako bi tokom kuvanja svo vreme bila 1-2 prsta iznad pasulja. Kada je kuvan, procediti ga, ali vodu ovoga puta sačuvati.
KORAK 2: U zasebnoj posudi preostali crni luk i šargarepu prodinstati na ulju sa kašikom vode i pred kraj, kad luk zastakli, dodati beli luk, seckani peršun, lovor i dinstati još minut – dva. Maknuti sa vatre i usuti alevu papriku i paradajz pelat.
KORAK 3: U nauljen zemljani sud ili vatrostalnu posudu sipati pasulj, posoliti ga i pobiberiti po ukusu. Preko njega usuti izdinstan luk i naliti oko 6 dl sačuvane vode u kojoj se pasulj kuvao. Sve dobro, ali lagano promešati. Ubaciti u rernu zagrejanu na 200 °C i peći oko 45 minuta. U prvih pola sata jednom do dva puta ga lagano promešati, a onda ostaviti da se zapeče, bez mešanja. Pasulj je gotov kada se stvori blaga pokorica na vrhu, a voda ispari i saft zgusne.
Savet uz ovaj recept
Ako volite pikantniji i ljutkast ukus prebranca, dodajte i tucanu ljutu papriku.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Galicijanske – Jagodine piroge
Domaća pileća pašteta bez trunke hemije
Prava gibanica gužvara – raskošna i kalorična
Heljdopita – šampion(ka) zdravlja i ukusa
Sutra: Novogodišnja trpeza: čorba
BONUS VIDEO: KELERABA
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: