Foto: Shutterstock

Sveži, hrskavi, slani i ukusni, čvarci su omiljeno jelo pravih gurmana. Mogu biti glavno jelo, ili dodatak drugim jelima.

Do pre neku godinu čvarci, mast i slanina bili su sirotinjska hrana po ceni, a nepoželjni kao tobože štetni po naše zdravlje.

O autoru:

Danas stvari stoje drugačije: veoma su traženi, naprasno zdravi i gotovo papreno skupi. Čvarci su tako postali pravi delikates čije pojedine „varijante“, zbog cene, nisu svima dostupne. Elem, izgleda da ovaj moj recept preukusnih lisnatih pogačica sa čvarcima, ima novu ciljnu grupu. Sve manje je za sirotinju, sve više za fenseraj srpski – džepa dubljeg. „Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo.“

Sastojci

250-300 g čvaraka

1 kašika putera ili masti

1 kašičica bibera

1 kašičica aleve paprike (slatke ili ljute)

*

700 g brašna – tip 400

2 kesice suvog kvasca

1 kašičica šećera

2 kašičice soli

1 kašika kisele pavlake

2 jajeta

1,5 dl ulja

½ l toplog mleka

*

1 žumance za premazivanje

susam po želji

Foto: Vladislav Mitić

Priprema:

KORAK 1: Sitno samleti ili najsitnije iseckati čvarke, i pomešati ih sa puterom, sa malo bibera i malo aleve paprike.

KORAK 2 – testo: U malo tople vode sa jednom kašičicom šećera staviti kvasac da uskisne. Zatim pomešati suve sastojke (brašno, šećer i so), pa dodati uskisao kvasac, pavlaku, ulje i na kraju toplo mleko. Rukama ili mikserom sa dodatkom za testo, mesiti dok se ne formira meka i lepljiva masa. Testo zatim istresti na brašnjavu površinu i nastaviti mesiti još 5-6 minuta, uz povremeno dodavenje brašna, sve dok testo ne postane glatko i dok ne prestane da se lepi za ruke. Gotovo testo razaviti oklagijom na brašnjavoj radnoj površini i to na debljinu oko 1 cm.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 3: Sa polovinom pripremljenih čvaraka premazati celu površinu testa, pa ga zatim umotati u rolat i preklopiti krajeve sa obe strane. Sačekati 10-tak minuta, pa postupak ponoviti sa preostalom polovinom čvaraka. Tako preklopljeno i pokriveno čistom kuhinjskom krpom ostaviti da u toploj prostoriji raste 30-tak minuta.

KORAK 4: Posle toga oklagijom rastanjiti testo na debljinu od 2 cm. Modlom ili čašom vaditi okrugle pogačice ili izrezati nožem kvadrate željene veličine.

KORAK 5: Slagati ih u pleh obložen pek-papirom na rastojanju od oko 1 cm, premazati umućenim žumanjcem i po želji posuti susamom. Odmoriti ih barem pola sata, pa peći 20-tak minuta u rerni zagrejanoj na 200℃.

Foto: Shutterstock

Posluženje

Iako su lepe i hladne, najrađe ih jedem dok su još tople. Za doručak, večeru ili užinu, svejedno. Dakako uz jogurt ili još bolje uz domaće kiselo mleko.

Savet uz ovaj recept

– Pre nego čašom formirate i izvadite pogačice iz testa, oštrim nožem na svakih nekoliko cantimetara plitko narežite linije po ceoj površinu testa, prvo u jednom pravcu, a potom i dijagonalno. Ovako „našrana“ mreža po površini, će izgled vaših pogačica učiniti lepšim.

– Preostale okrajke testa oblikujte u štapiće dužine oko 10 cm, po gornjoj strani premažite žumancetom, pospite susamom i uvrnite ih u spiralu. Stavite da se peku sa pogačicama. Tako će te na najbolji način iskoristiti višak testa i dobiti lepe štapiće sa čvarcima.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva Majstor amater: Za promenu – špageti sa tunom na crveno

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar