Heljdopita
Heljdopita Foto:Shutterstock

Evo jela koje je pojam i za najdoslednije ljubitelje zdrave hrane.

Heljdopita je među jelima po blagotvornom uticaju na naš organizam u samom vrhu.

O autoru:

Za mene je to svakako važno, ali još pre njen savršen i neponovljiv ukus. Još ako su heljda, kajmak, sir, iz zlatarskog kraja u kom se sprema najbolja heljduša, uspeh i uživanje u ovom tradicionalnom balkanskom jelu biće zagarantovani. Najkraće, danas je pred nama jelo – šampion zdravlja i ukusa.

Sastojci

za heljda palačinke:

300 g integralnog heljdinog brašna

400 g integralnog pšeničnog brašna

1 jaje

2 kašičice soli

2 kašike ulja

1 dl mleka

mineralna gazirana voda

za fil:

2 jajeta

200 g starijeg – uzrelog kajmaka

250 g belog sira – najbolje ovčijeg

100 ml kisele pavlake

oko 1,5 dl mleka

½ kesice praška za pecivo

*

malo putera ili margarina

Priprema

KORAK 1: Dobro izmešati so, heljdino i pšenično brašno, pa dodati umućeno jaje, vodu, mleko i ulje. Sve umutiti žicom ili mikserom u smesu nešto gušću od one za obične palačinke. Željena gustina se postiže odmeravanjem količine tekućine i brašna.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Ispeći malo deblje palačinke od klasičnih, pri čemu je važno koristiti tiganj istih dimenzija kao sud u kome će se kasnije peći pita.

KORAK 3: Za fil pomešati umućena jaja, kajmak, izmrvljen sir, kiselu pavlaku, mleko i prašak za pecivo, kako bi se dobila čorbasta smesa srednje gustine.

KORAK 4: Sud za pečenje pite obložiti pek-papirom, pa onda slagati naizmenično palačinku i fil, dok se ne utroši sav materijal. Gornja površina treba da se završi sa filom i nekoliko kockica putera.

KORAK 5: Tako složenu heljdiopitu pre pečenja izrezati na komade željene veličine, pa ubaciti u rernu zagrejanu na 200°C . Peći je dok odozgo lepo ne porumeni (30-ak minuta).

Posluženje

Ova heljduša lepo ide uz domaće kiselo mleko ili jogurt.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva Majstor Amater: Pileća krilca – jelo bog bogova

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar