Epilog: svi se „ubiju“ od moje alaske čorbe, a za glavno jelo kažu da „nije loše“. Zato odnedavno,kada spremam čorbu, nema drugog jela. Čorba sa prepečenim raženim hlebom je glavna. Dabome, i dobro vino.
Ranije kada bih najavio riblji, dan pripremao sam riblju čorbu, ali i glavno jelo. Bili bi to riblji specijateti, na roštilju, talandari ili iz rerne. Međutim, iako fantastični, neretko su nezasluženo otišli u drugi plan.
Zbog preukusne riblje čorbe, za koju bi govorili da je kao koka kola: „što je više pijemo – još više se traži“. A kako ja odvojam koščice i čistu ribu vraćam u čorbu, to pojedu i oni koje bi mrzelo da se bakću sa kostima. Epilog je: svi se „ubiju“ od čorbe, a za glavno jelo kažu da „nije loše“.
Zato odnedavno, kada spremim čorbu, nema drugog jela. Čorba sa prepečenim raženim hlebom, ili onim koji vam se već nađe, je glavna. Dabome, i dobro vino.
1 kg šarana
1 kg soma, mrene, ikre i mleči
4 kašike masti ili 2 dl ulje
3 glavice iseckanog crnog luka
1 kašike aleve paprike,
1 kašika ljute tucane paprike,
2 dl paradajza pirea ili kuvanog paradajza
2 dl belog vina,
1 kesica dodatka začina za riblju čorbu,
2 lista lovora
*
so po ukusu,
3 L vode
KORAK 1: Ribu očistiti i narezati na komade srednje veličine.
KORAK 2: U kotlić ili lonac (ako spremate u stanu) zagrejati mast, dodati luk i pržiti ga lagano na tihoj vatri. Kada postane staklast, u luk ubaciti slatku alevu i ljutu tucanu papriku, paradajz pire, belo vino, lovor i dodatak začina iz kesice, prethodno razmućen u vodi i bez grudvica.
KORAK 3: Sipati vodu i pojačati vatru, da voda provri. Zatim dodati ribu, ikru i mleč i kuvati na najjačoj vatri (250 stepeni C) 40 minuta. Pred kraj kuvanja degustirati čorbu i po želi začinima korigovati ukus.
KORAK 4: Kuvanu ribu izvaditi iz čorbe, malo je prohladiiti, pa polako i strpljivo prstima odstraniti kosti i čiste komadiće ribe vratiti u čorbu.
Posluženje
Čorba se, po ovom receptu i odsranjenim kostima, može poslužiti i kao glavno jelo. Pripremite uz nju i prepečen raženi hleb ili onaj koji vam se već nađe.
Savet uz recept
Prilikom nabavke ribe, nećete pogrešiti ako izabereta onog glatkog šarana iz ribnjaka. Za čorbu su čak bolji i od divljaka.
Najvažniji sastojak riblje čorbe su crvena slatka i tucana paprika. Potrudite se da nabavite najbolju.
Kada je ona kvalitetna pola posla ste završili. Ostalo je do ribe.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: