Osim od sardela i papalina, domaće sardine se mogu pripremiti i od sitne, rečne - bele ribe. Spremljena na ovaj način riba je konzervisana, veoma ukusna i bez kostiju koja je karakteristična za ovu vrstu ribe. Čuvana u frižideru može dugo da traje.
Moj komšija Jole, došao iz Banata i nastanio se ovde u Sremu, tik uz Dunav – nadomak Krčedinske ade. Vešt u mnogo čemu – majstor građevinac, ribar, ali i kulinar. Poduči me kako se marinira rečna riba i prave najukusnije dunavske sardine. Iako se po ovom receptu ne koriste sardele, ukus je fantastičan. Jelo nije skupo, jer može da se pravi od svima dostupne i jeftine bele ribe. Babuške, deverike, crvenperke, bandara, protfiša, mrene… Dabome može i od one kvalitetnije. Jednostavno se priprema, a posle mariniranja u njoj nema kostiju . Može da se čuva kao ukusan zalogaj i zlatna rezerva. Evo Joletovog recepta.
(za oko 7 tegli sardina)
5 kg bele ribe
2 dl sirćeta
oko 1 l suncokretovog ulja (idealno je maslinovo ili mešavina)
100 g soli
začini po želji
KORAK 1: Ribu dobro očistiti, odstraniti glave, peraja i repove. Odvojiti kičmu pa dobijene filete izrezati na režnjeve.
KORAK 2: Parčiće ribe u odgovarajućoj posudi preliti rastvorom soli i sirćeta, pa ostaviti da tako odstoji 24 sata. Dobro ju je, za to vreme nekoliko puta pažljivo promešati ili samo protresti sud.
KORAK 3: Protokom ovog vremena ribu dobro ocediti od sirćeta i uz blago pritiskanje poređati u zagrejane i sterilisane tegle. Ne treba ih potpuno napuniti, već 3 prsta ispod vrha. Sipati zatim ulje da prekrije ribu, a da ostanu još 2 prsta lufta do vrha tegle. Tada ih, otvorene i bez poklopca staviti u rernu na 150° C. Kada ulje provri, temparaturu smanjiti na 80 – 100 ° C i ostaviti da lagano krčka 5 sati. Povremeno proveriti i gde je potrebno doliti ulja. Riba je gotova kada se bela tekućina sa dna izbistri. Tegle poklopiti i ostaviti u zagrejanoj rerni još 10-tak minuta. Posle toga vatru isključiti, a sardine ne vaditi dok se prirodno i potpuno ne ohlade. Držati ihu frižidreu do upotrebe.
Prilikom slaganja ribe u tegle, možete dodati začine po želji: neko zrno bibera, lovorov list, malo crnog i belog luka, ruzmarin… Sa začinima budite umereni (naročito lorberom i ruzmarinom) kako ne bi prevladali svojim ukusom.
Prijatno, želi Vam Majstor Amater!
Sutra:
Kuva Majstor Amater: Delux kuruza, projara, projica ili kolač
***
Bonus video: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: