Savršen recept!
Jagnjetina u mleku je jedan od najukusnijih načina pripreme ovog mesa.
Mleko neutralizuje specifičan šmek jagnjetine, pa je to radost za one koji ga ne podnose.
Ja se tome ni malo ne radujem, ali uživam u mekoći i slasti koje su posledica ne samo blagotvornog uticaja mleka, već i kombinacije kuvanja i potonjeg pečenja, koje ovo meso „voli“.
2 kg jagnjetine od plećke i dela bubrežnjaka
2 kašike soli
4 šargarepe
1 manji koren celera
za marinadu:
4 čena belog luka
½ veze svežeg peršuna.
10-tak zrna bibera
½ kašičice ruzmarina
2 lista lovora
malo maslinovog ulja
*
1 l mleka
*
1 kg roze krompira
Korak 1: Izmešati maslinovo ulje, iseckan beli luk, peršun, ruzmarin, biber u zrnu i lovor. Jagnjeće meso iseći na komade približno iste veličine. Usoliti ga, politi marinadom i dobro promešati, da svako parče bude u dodiru sa začinima. Ostaviti ga da tako odstoji sat – dva.
KORAK 2: U šerpu staviti očišćenu i na krupnije kolutove, odnosno kocke, isečenu šargarepu i celer. Zatim preko ubacitii izmarinirano meso i preliti ga mlekom da ogrezne. Šerpu staviti na vatru i kad mleko provri smanjiti temparaturu, pa sve kuvati poklopljeno sat vremena, vodeći računa da mleko ne pokipi.
KORAK 2: Krompir oguliti, iseći po dužini na četvrtke i posoliti, pa poređati u zamašćen zemljani sud ili pleh. Preko krompira staviti prokuvanu šargarepu, celer, pa ogozgo jagnjetinu i sve preliti polovinom mleka u kojem se kuvala. Peći 1 sat u rerni na 180° C.
Posle pola sata komade mesa pažljivo okrenuti i nastaviti peći. Kada je meso ispečeno i lepo smekšalo, izvaditi ga na oval za serviranje. Krompir nastaviti peći na najjačoj vatri u gornjem delu rerne, 15-tak minuta, dok ne uhvati lepu boju.
Sve lepo složiti na veći oval i ukrasiti listovima peršuna i poslužiti uz salatu po izboru. Može se zemljani sud izneti direktno na sto, samo što u tom slučaju, nećemo dodatno zapeći krompir.
Ukoliko vam odgovara, odmah na početku odvojite meso od kostiju, a sve ostalo uradite po receptu. Kada god sam tako uradim, nisam pogrešio. Nedostatak je što se otkošćeno meso, u tom slučaju suviše usitni, ali je zato ukus savršen.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva Majstor amater: Mini – patlidžan pica
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: