Sa vezanim očima bih, u sred Beograda, pogodio koje je godišnje doba. Saveznik bi mi bio pečeni kesten čiji je miris jedan od simbola jeseni. I vi se zasigurno pitate, da li šta može zameniti raskošni miris pečenog kestena, koji nas uvek zavodljivo mami na ulicama. A može. Onaj naš - kućni, koji sebi priuštimo u krugu porodice. Ulazim u rat sa beogradskim „kestendžijama“ i ostavljam ih na Terazijama sa njihovim romantičnim furunicama. Put ove romanse beleži moj današni recept pečenog kestena iz rerne. Ili onog kuvanog, ko više voli. Ne oklevajte ni vi.
1 kg kestena
so
voda
KORAK 1: Pažlivo pregledajte svaki plod i odstranite one koji su bušni ili meki. Oštrim nožem napraviti mali rez po sredini kestena, a da se ne bi posekli biće dovoljna i jedna duža linija reckavim nožem duž ispupčenog dela kestena. Bitno je da se ljuska otvori, da ne bi eksplodirali od pare koja se stvara u kestenu prilikom pečenja. Možda je najjednostavnije da im se skine malo ljuske sa strane.
Oprati ga zatim pod mlazom vode, staviti u sud, naliti vodu sa jednom kašičicom soli i promešati.
Kada tako odstoji pola sata, vodu prosuti, pa oceđen kesten staviti u pleh obložen alu folijom ili pek papirom. Voditi računa da imaju dovoljno mesta i da ne stoje jedan preko drugog.
KORAK 2: Pleh ubaciti u rernu zagrejanu na 230° C i to na policu njbližu gornjem grejaču, pa kesten peći pola sata. Tokom pečenja ih promešati kako bi se okrenuli i ravnomernije pekli. Pečeni su kada poprumene i popucaju, a ljuska im krcka i lako ljušti. Ipak, kada je gotov dobro je staviti ga u najlon kesu kako bi se potpario i još lakše gulio. Poslužiti ih posle 10 – tak minuta.
Svaki kesten zaseći, sipati ih u šerpu i preliti hladnom posoljenom vodom, da prevrši kestenje 2-3 prsta odozgo. Kuvati ga dok ne omekša odnosno 15 minuta od trenutka kad voda proključa. Dužina kuvanja zavisi i od veličine kestena.
Uživajte dok su topli, ali ih možete i podgrevati ako se ohlade. Kuvane možete čuvati u frižideru do
tri dana, a pečeni mogu stajati u činiji na sobnoj temperaturi. Važno je da budu prekriveni da se ne bi
sušili.
Imajte na umu da duže vreme kuvanja neće kesten učiniti ukusnijim i mekšim, već naprotiv – prekuvani kesten se mrvi i nije tako ukusan.
Prijatno, želi vam Majstor Amater!
Sutra:
Kuva majstor amater: Za svetski dan vegetarijanaca – RATATUJ
***
Bonus video: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: