Kako da razlikuješ sarajevski i banjalučki ćevap

Gastro 13. okt. 202012:29
Podeli:
ćevapi
Foto: Ladi Kirn / Alamy / Profimedia

Ljubitelji ćevapa sigurno dobro poznaju te nijanse ukusa, ali mnogi nisu baš sigurni u čemu je tačno razlika između banjalučkog i sarajevskog ćevapa, osim činjenice da svaki predstavlja glavni tradicionalni specijalitet svog grada i da su superukusni.

Postoji mnoštvo recepata za ćevape, ali stare ćevabdžinice svoje izvorne, originalne recepte čuvaju kao tajnu, prenoseći ih s kolena na koleno. Ipak, osnova je poznata.

Sarajevski ćevap se pravi samo od dva sastojka – mlevenog junećeg mesa i soli. Služi se u somunu sa sitno seckanim ljubičastim (ili običnim crnim) lukom i kajmakom.

Pročitajte još:

Banjalučki ćevap bi trebalo da bude miks mlevenog junećeg mesa i ovčetine, mada ga prave i kao kombinaciju junetine i svinjetine. Obavezan deo recepta je i beli luk, te so i biber. Takođe, banjalučki ćevap se tradicionalno služi u lepinji, uz ljute papričice.

TasteAtlas je napravio grafiku na kojoj je „ilustrovao“ čuvene bosanske ćevape, a na kojoj možete videti i po čemu su specifični tuzlanski i travnički ćevapi, kod nas, doduše, nepravedno zapostavljeni.

U tuzlanske ide govedina, jagnjetina, ovčetina, dok je za prave travničke ćevape u tu kombinaciju potrebno dodati i mlevenu teletinu, kao i specijalnu piticu u koju se ćevapi „pakuju“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar