Majstor amater kuvanje hrana recepti
Jelovnik za post; Foto:Shutterstock

Jelovnik za post na vodi značiće svima koji su započeli veliki Uskršnji post, a brinu da li će im dosaditi jednolična ishrana. Jer, iako je u pitanju najstroži post u godini, uz neke kreativne recepte i malo prilagođavanja pravilima, ne mora da znači i gladovanje.

Uskršnji post 2024. počeo je 18. marta i traje do 4. maja, a mada svaka od 7 nedelja posta ima svoja pravila posta, većinom je u pitanju jelovnik na vodi. Post na vodi je način ishrane, čija pravila podrazumavaju isključivo pripremanje hrane na vodi, bez korišćenja bilo kojih namirnica životinjskog porekla, ali i bez ulja.

Post na vodi – pravila

Tokom posta na vodi ili strogog posta treba se odreći svih namirnica životinjskog porekla, ali i hrane koja u sebi ima ulja ili je pripremljena na ulju.

Crkveni kalendar jasno nalaže od kada do kada se na ovaj način posti – post na vodi treba razlikovati od posta na ulju (posna hrana na ulju takođe u opticaju), posta na ribi (ubacuje se i riba), suhojedenja (voda i suve posne namirnice) i belog mrsa (dozvoljeno je sve sem mesa).

Među namirnicama koje su veoma nutritivno bogate i pružaju osećaj sitosti, a možete ih jesti tokom strogog posta su:

sirovo voće i povrće;

bareno voće i povrće;

sveže salate od voća i povrća;

orašasti plodovi;

biljna zamena za mleko;

biljne supe i čorbe;

kačamak od belog ili žutog brašna na vodi;

potaž od povrća.

Post na vodi – recepti

Brojni su recepti za post na vodi koji vam mogu olakšati prilagođavanje, a na sajtu travelist.rs našli smo na jednom mestu izbor koji može da pokrije ručak za pet dana – sa sve dezertom.

Testenina bez jaja sa pečurkama i crvenim sosom

Ovaj recept je jedan od dokaza kako možete za svega 30 minuta napraviti veoma kvalitetan obrok koji će vas zasititi.

Sastojci (porodični ručak za 4 osobe):

500ml kuvanog paradajza;

voda;

bosiljak;

2 glavice belog luka;

200g svežih pečuraka;

mleveni orasi;

testenina po izboru.

Priprema:

Umesto ulja, za kuvanje testenine će vam pomoći kuhinjska sto i omogućiti da se testenina ne zalepi za dno šerpe. Dok se testo kuva u jednoj šerpi, u drugoj pomešajte kuvani paradajt, luk, pečurke i vodu, te ostavite da se kuva 15 minuta. Nakon kuvanja dodajte začin po izboru i dobili ste savršen preliv za testeninu pripremljenu na vodi.

Pročitajte još:

Posni rižoto sa komadićima soje na vodi

Recepti kao što je posni rižoto će vam omogućiti da dobijete restoransko jelo i sebi ugodite tokom posta.

Sastojci:

1,5l vode;

2 glavice crnog luka;

3 komada mladog crnog luka;

3 šargarepe;

1 krompir;

1 šoljica komadića soje;

3 glavice belog luka;

šolja pirinča;

začini;

komad svežeg paradajza;

šolja kuvanog paradajza.

Priprema:

Potrebno je zakuvati litar vode na tihoj vatri i kada provri dodati glavicu crnog luka i 2 trake mladog, pa zatim izdinstati 20 minuta. U drugoj posudi za to vreme sipajte 0,5 litara vode i dodajte glavicu crnog, traku mlado i 3 glavice belog luka, začine i šolju soje. Sve to treba da odstoji 40 minuta.

U prodinstani luk u prvoj posudi se dodaje 1 krompir i 3 sitno iseckane šargarepe, te se na tihoj vatri ponovo sve dinsta. Zatim se sastojci iz dve posude spajaju i dodaje još jedna šolja pirinča, kao i nakon 10 minuta kuvani paradajz.

Komad paradajza možete dodati na kraju i pustiti da se lepo sjedini.

Bukovača na vodi

Bukovača na vodi je još jedno u nizu jednostavnih jela za vreme posta, koja će vas jednako zasititi i oduševiti svojom originalnošću.

Sastojci

300g bukovače;

1 tikvica;

2 ili 3 šargarepe;

2 glavice crnog luka;

so;

tan i soja sosevi.

Priprema

Način prireme je dokaz zbog čega je ovo veoma brz, efikasan i zdrav posni ručak na vodi. Sipajte malo vode, te zatim prodinstajte glavne sastojke: luk, šargarepu, tikvice i bukovaču. Pri kraju dinstanja namirnica dodajte začine i soseve. Jedite odmah dok je toplo, s obzirom da ukus neće biti isti kasnije.

Čorba od praziluka

Čorba od praziluka je idealan izbor kada vam se jede nešto kuvano, što će prijati vašim organima za varenje. Pa ipak, ne preterujte sa količinom ukoliko vam je želudac osetljiv na praziluk.

Sastojci:

2 praziluka;

glavica crnog luka;

do 400g krompira;

so, biber, lovorov list;

pola limuna;

kašika brašna.

Priprema:

U zagrejanu vodu sipati crni luk i praziluk, te kuvati dok ne smekšaju, pa onda ubaciti iseckani krompir, začine i sve preliti sa 1l vode. Sve se to kuva do 50 minuta na umereno toploj vatri. Kada se zakuva, dodati brašno i tako prokuvati još 5 minuta, i finalno zaliti limunovim sokom.

Posne punjene paprike na vodi

Hrana za post na vodi može biti jednako ukusna i privlačna na oko, dok su punjene paprike na vodi odličan primer za tako nešto. Uz njih vam post neće pasti nimalo teško.

Sastojci:

sveže paprike;

pečurke;

kuvani paradajz;

pirinač;

so, biber i drugi začini prema ukusu.

Priprema:

Prevashodno je potrebno obaviti dinstanje pečuraka i praziluka na vodi, uz istovremeno barenje pirinča u drugoj posudi. Zatim se sve to spaja i dodaju navedeni začini. Kada je smesa gotova, nafilujte paprike njim i poređajte u tepsiju. Možete ih zaliti kuvanim paradazom, kako bi održale svoju svežinu, pa ih ispecite na umerenoj temperaturi.

Posni kolači na vodi

Nakon ukusnog i zdravog obroka, koji će vaš organizam bez problema svariti, sigurno je da će vam ostati i dovoljno prostora za dezert – posni kolač na vodi je odličan izbor. Posni slatkiši na vodi se veoma jednostavno pripremaju, pa ćete za kratko vreme imati savršenu poslasticu nakon ručka.

Posni mafin na vodi

Kolač na vodi koji će upotpuniti dane tokom posta i biti odličan dezert, jeste upravo posni mafin.

Sastojci:

2 izrendane jabuke;

iseckane suve šljive – 8 komada bez koštica;

2 izgnječene banane;

sitno iseckane pomorandže – 2 komada;

2 male izrendane šargarepe;

300g ovsenih pahuljica;

3 do 4 kašike šečera;

5 kašika meda.

Priprema:

Sve navedene sastojke u jednoj većoj posudi spojiti u smesu, sačekati nekoliko minuta, pa zatim preliti u kalupe za mafin. Ostaviti da se peče 10 – 15 minuta i ovaj jednostavan specijalitet je spreman!

Manastirska pita

Prilikom kreiranja jelovnika za post na vodi, najbolje je konsultovati se sa sveštenstvom po pitanju toga šta se sme jesti. Jedna od preporuka za dezert će definitivno biti i manastriska pita na vodi, a evo i kako se sprema.

Sastojci:

500g brašna;

100g šećera;

6 kašika džema od kajsija;

orasi i suvo grožđa;

šolja seckanih urmi;

500ml vode;

sok i narendana kora pomorandže;

pola kašike preška za pecivo i pola kašike cimeta;

narenda korica limuna;

kašikica sode bikarbone.

Priprema:

Pomešajte sve sastojke za pitu, dodajte vodu i promešajte ponovo, dok se rerna uporedo zagreva na 180 stepeni. Sledi izlivanje smese u kalup i pečenje na 30 minuta, te premazivanje džemom i posipanje orasima. Zatim ostavite pitu u rerni još 10 minuta i spreman je savršen kolač na vodi za degustaciju.

Pročitajte još:

Sudžuk

Ovo je možda i omiljeni kolač na vodi mnogima, upravo u vreme zahtevnog posta. Veoma se jednostavno priprema, tako da ćete bez imalo muke imati savršen posni kolač.

Sastojci:

300g brašna;

1l hladne vode;

150g šećera;

150g mlevenih oraha.

Priprema:

Brašno se muti u hladnoj vodi, stavlja na toplu ringlu, te zatim dodaje i šećer. Sve zajedno se kuva dok se smesa nezgusne uz neprekidno mešanje. Kada masa očvrsne, dodaju se orasi i sve zajedno meša, zatim skida sa vatre u veću posudu radi hlađenja. Slatkiš pospite seckanim orasima, isckajte prema volji i uživajte.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare