Picerija Al Civicosei nosi preporuku portala "50 Top Pizza", pa kad smo se zadesili u Trstu uopšte nije bilo dileme gde ćemo na ručak.
Ako ste bili u Italiji, znate da imaju picerije na svakom ćošku svake ulice svakog grada ili malog mesta, pa možemo samo da zamislimo koliko je teško upasti u top 50 najboljih. Al Civicosei u Trstu, doduše, nije među njima, nije ni u top 100, ali joj je prestižni sajt dodelio oznaku „Pizzerie Eccellenti 2023“, rezervisanu za oko 350 italijanskih picerija koje se smatraju odličnim i preporučenim.
Nije bilo teško naći ovu piceriju, mada na prvi pogled deluje kao bilo koji od kafića po uličicama Trsta. Dosta skromno deluje, s tek nekoliko malih stolova u bašti.
„Nalazimo se u istorijskom centru, odmah izvan pešačke zone centra, zbog ovog mesta sa modernim karakteristikama i lepom terasom za letnji period. Testo se pravi s običnim i integralnim brašnom: pečeno u peći na drva, spolja je blago hrskavo, a iznutra mekano. Sveži i kvalitetni sastojci za začine. Postoji dobar izbor zanatskih piva i vina koja se nude po više nego prihvatljivoj ceni. Probajte klasičnu margaritu i diavolu, zaista su veoma dobre“, navodi se na sajtu 50 Top Pizza.
Ispostavilo se da ta vrhunska margarita košta svega 6,5 evra, a dijavola 9 evra.
U sledećem momentu već smo listali dalje meni, zaneseni neobičnim kombinacijama ukusa, a iznenađeni cenama s obzirom na reputaciju mesta…
Od nestandardnih, probali smo pikantnu picu s plavim patlidžanom i ljutkastom salamom, kao i slatkastu La Civico – s paprikom, mocarelom i karamelizovanim lukom. Ona je i najskuplja na meniju, cena je 15 evra. Oduševili smo se i picom s pršutom iz Parme, na kojoj se nije štedelo kako se to nekad dešava, ona je koštala 9,5 evra.
Pokrili smo različite ukuse, ali za sve pice koje smo probali zajedničko je bilo to savršeno testo, tako dobro izbalansirano da nikome nije ni palo na pamet da ostavi okrajak. A dok su nam sve ono što je ostalo pakovali za poneti, fotkali smo meni – za sledeći put.
*
*
*
*
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare