Pileća krilca su relativno jeftina opcija i relativno se lako i brzo spremaju - ipak, treba znati neke trikove.
Za savršena hrskava pileća krilca iz rerne dovoljno je da ih premažete uljem, začinite i pečete u rerni dok ne porumene. Međutim, miks začina ili marinada koju ćete koristiti mogu od „običnih“ pečenih krilaca da naprave egzotični specijalitet kojeg nećete moći da se zasitite.
Preporučujemo vam tri jednostavna načina za pripremu hrskavih krilaca iz rerne.
Pikantna krilca iz rerne
Sastojci:
1 kg pilećih krila
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 kašičica aleve paprike
½ kašičice ljute aleve paprike
½ kašičice belog luka u prahu
ulje
malo vegete
Priprema:
Sve začine dobro pomešajte u jednoj posudi. Krilca premažite uljem sa svih strana, pa ih uvaljajte u miks začina. Pleh ili vatrostalnu posudu obložite papirom za pečenje i poređajte krilca. Pecite oko 20-25 minuta u rerni na 200 C, dok krilca ne porumene.
Krilca sa pivom
Sastojci:
1 kg pilećih krilaca
1 šolja piva
univerzalni začin, vegeta, začin za piletinu
3 kašike maslinovog ulja
so
peršun – svež
sok od limuna
Priprema:
Pileća krilca uvaljajte u začine. Poređajte ih u posudu za pečenje i prelijte pivom i maslinovim uljem. Poklopite posudu poklopcem ili folijom i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite oko 30 minuta, a onda sklonite poklopac (ili foliju) i dopecite ih da dobiju hrskavu koricu. Pre posluženja ih prelijte sokom od limuna i pospite seckanim peršunom, a uz njih će savršeno ići i neki od tri preukusna sosa za roštilj.
Krilca na tajlandski način
Sastojci:
1 kg pilećih krilaca
3 kašike soja sosa
1-2 kašike čili sosa
1 kašičica belog luka u prahu
2 kašike meda
1 kašika đumbira u prahu (ili sok od jednog limuna)
1 kašičica bibera
1 kašičica aleve paprike
so – po ukusu
Priprema:
Sve sastojke pomešajte u dubokoj činiji. Stavite u nju i oprana i osušena krilca i ostavite da stoje u marinadi bar dva sata. Nakon toga ih slažite u pleh postavljen papirom za pečenje i smestite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite dok ne porumene.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: