Prirodne lepote, srdačnost i kvalitetna hrana su sinonimi za Srbiju. Zbog toga je važno da čuvamo svoje okruženje, negujemo lepe manire, ali i tradiciju pripremanja proizvoda po domaćim recepturama koje garantuju visok kvalitet i jedinstven ukus.
Širom Srbije, ali pre svega u planinskim predelima, meso se od davnina obrađivalo tako da postane dugotrajno i da bude najvažniji izvor zdravlja i energije. Suhomesnati proizvodi su oduvek bili cenjeni i pripremani sa posebnom pažnjom i ljubavlju.
Na tavanima, u pušnicama seoskih gazdinstava, vredni domaćini i danas obrađuju meso, suše ga i dime na isti način kako su to radili i njihovi preci, željno iščekujući da meso postane ukusan zalogaj speman za trpezu.
Ali, ne rade tako samo pojedinci, oni u čijim kućama se recepti prenose iz generacije u generaciju. Tradicionalne recepture poštuju se i u porodičnoj delikatesnoj radionici na obroncima planine Kosmaj, u ekološki zaštićenom području, u blizini manastira Tresije. Daleko od bilo kakvih zagađivača vazduha, proizvode se najfiniji suhomesnati delikatesi od svinjskog i goveđeg mesa, koji već deset godina dominiraju na trpezama onih koji biraju samo najbolje.
Kosmajska buđola, suvi vrat, suva pršuta, panceta, suvi goveđi ramstek, kulen, kosmajska kobasica, seoski kulen i sremska kobasica… proizvode se od pažljivo biranog mesa vrhunskog kvaliteta, bez veštačkih boja, aroma i pojačivača ukusa, bez soje, kože ili bilo kakvih drugih zamena za meso. Blago dimljeni hladnim dimom od odabrane bukove piljevine, filtriranim putem vodenih filtera, bez skraćivanja ili ubrzavanja ijednog prirodnog procesa sazrevanja, a uz rigorozne kontrole i poštovanje etičkih principa.
Kada se svemu tome dodaju blagodarna priroda Kosmaja i čist planinski vazduh na kome se meso suši, kao i ljubav utkana u posao koji je porodična tradicija, dobija se proizvod vrhunskog kvaliteta i autentičnog ukusa. Dobija se gastronomsko remek-delo zbog kojeg je Kosmajska priča – dobra priča, a tradicionalna gastronomska ponuda Srbije blago koje treba čuvati i negovati.
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare