Beef Wellington je tradicionalno britansko jelo koje se sastoji od junećeg bifteka pečenog u lisnatom testu.
Ovo je autorski recept Gordona Remzija za Beef Wellington koji se topi u ustima, a slavnog šefa kuhinje je pretvorio u mega zvezdu.
1 biftek od oko 400 grama
250 grama divljih pečuraka po izboru
1 grančica majčine dušice
2 kašičice senfa
250 grama lisnatog testa
4-6 kriški pršuta
1 žumance
malo maslinovog ulja
krupna morska so i sveže mleveni biber
Očistite biftek od masnoća, zamotajte ga u trostruki sloj prozirne folije i stavite veče pre pripreme u frižider kako bi meso zadržalo svoj oblik.
Biftek odmotajte, kratko zapecite na malo maslinovog ulja sa svih strana u vrućem tiganju dok se sve strane ne karameliziraju. Za to će vam biti potrebno oko jedan minut vremena. Posolite biftek i pobiberite ga.
Vrući biftek premažite senfom i pustite da se ohladi.
U blenderu smiksajte divlje pečurke, koje ste prethodno očistili. Ispržite mešavinu na tiganju s listićima majčine dušice, nešto soli i bibera dok sva tečnost ne ispari iz njih i dok ne dobijete gustu pastu (otprilike 10 minuta). Sklonite pastu s vatre i pustite da se ohladi.
Razvucite lisnato testo u oblik pravougaonika na prozirnoj foliji. Stavite ga da se hladi u frižider.
Na prozirnu foliju položite kriške pršute tako da prave pravougaonik. Preko pršute stavite pastu od pečuraka i biftek. Uz pomoć folije zarolajte biftek tako da je sa svih strana prekriven pečurkama i pršutom. Stavite ga da se hladi na pola sata u frižider.
Na ohlađeno lisnato testo položite biftek zamotan pršutom i pečurkama. Mešavinom žumanca i vode premažite rubove lisnatog testa, pa lisnato zamotajte oko bifteka. Ostatak žumanca premažite preko vrha testa, a nožem nežno zarežite vrh.
Stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni na 15 do 20 minuta dok lisnato testo ne postane zlatno-žuto.
Izvadite iz rerne pa pustite da se ‘odmori’ 10 minuta pre nego što ga nasečete na kriške debljine oko 2,5 centimetra.
Pogledajte i recept koji otkriva tajnu Šatobrijanovog bifteka.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare