Zoran Radmilović, Kralj Ibi, Foto: Privatna arhiva Selene Vicković

Promocija knjige “Čarobnjak Radmilović“ Milana Cacija Mihailovića o legendarnom glumcu biće promovisana na njegov 88. rođendan, u utorak, 11. maja u 19.30 u Ateljeu 212 na Velikoj sceni “Mira Trailović“, saopštili su iz ovog teatra.

Radmilović je ostao upamćen kao jedan od naših najboljih i najvoljenijih glumaca. Tačnije, “Glumčina”, kako nosi naziv i dokumentarnog filma koji je o njemu počeo da se snima u režiji Vladimira Ristića.

Zoran Radmilović (1933-1985) rođen je u Zaječaru a glumom je počeo da se bavi kao gimnazijalac u dramskoj sekciji koju je vodio Milan Srdoč. Kada se preselio u Beograd, iako je upisao Pravni fakultet, nastavio je da se bavi glumom u KUD “Ivo Lola Ribar“. Pravni fakultet je napustio i upisao Arhitektonski, pa studije engleskog jezika na Filološkom fakultetu. Na nagovor Vere Bjelogrlić odlazi na prijemni ispit na glumu. Primljen je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, gde je diplomirao 1963. godine.

Zoran Radmilović 1936. sa sestrom, Foto: Privatna arhiva Selene Vicković

Prvo je bio član Beogradskog dramskog pozorišta, potom je prešao u Atelje 212 čiji je postao zaštitni znak. Ostvario je brojne uloge, u predstavama “Derviš i smrt”, “Pseće srce”, “Molijer”…

Ali u analima kultne su ostale uloge u komadima “Kralj Ibi“ koja se smatra njegovom “ulogom života“, i u “Radovanu Trećem“ Dušana Kovačevića, koja mu je zbog maestralnih impovizacija donela titulu Kralja humora.

Ostvario je brojne televizijske i filmske uloge, a nisu ga mimiošle ni nagrade, među kojima je najvažniji Dobričnin prsten kao kruna njegove pozorišne karijere.

Zoran Radmilović, Foto: Privatna arhiva Selene Vicković

Pozorište Timočke Krajine u Zaječaru od 1990. godine nosi njegovo ime. Tri godine kasnije osnovana je Fondacija koja organizuje festival Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru, gde se dodeljuje nagrada “Zoranov brk“ za najboljeg glumca večeri i Zoranova statua za glumca festivala.

Spomen ploča u Zoranovu čast postavljena je 2010. na njegovoj kući u Beogradu. Ispred Ateljea 212 se nalazi skulptura – Zoran u ulozi kralja Ibija, a njegova bista je u foajeu pozorišta.

Zoran Radmilović kao Radovan Treći, Foto:Promo/Atelje 212

Urna Zorana Radmilovića je položena u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu. Zoranova ćerka Ana preminula je 2017. a supruga Dina 2019. godine.

O knjizi će govoriti Milica Kralj, a učestvuju Tanja Bošković, Anica Dobra, Jelica Sretenović, Vasilija Kokotović, Lana Karaklajić, Goran Sultanović, Aljoša Vučković, Vladislav Mihailović, Branislav Zeremski, Petar Mihailović i autor Milan Caci Mihajlović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar