mascom, EKV
Foto: Zadužbina Milana Mladenovića / Goranka Matić

Samo nekoliko dana nakon što je Željko Mitrović otvorio svoje pozorište, Teatar "Odeon" premijerom predstavom "Lu" Zadužbina Milana Mladenovića saopštila je da je autor mjuzikla neovlašćeno koristio u komadu pesme Ekatarine Velike.

Čitava priča oko novog teatra u Beogradu počela je još pre dve godine. Naime, krajem aprila 2022. nekadašnji bioskop Odeon u Beogradu dobio je novog vlasnika putem prodaje na onlajn aukciji. Cena nepokretnosti bila je 135.901.227 dinara. I dok zvanično – vlasnik nije odmah bio poznat – Željko Mitrović se na društvenim mrežama pohvalio da sam projektuje arhitektonsko-tehnička rešenja za svoje beogradsko pozorište – Odeon.

Samo mesec dana kasnije vlasnik Pinka je raspisao konkurs za prijem u stalni radni odnos „100 mladih i talentovanih ljudi za Teatar Odeon“:

„Glumci, plesači, pevači, koreografi… Nije vam potrebna akademija ni fakultet, samo mnogo talenta i dobre energije“, napisao je Mitrović opet na društvenim mrežama.

I otvorio je vlasnik Pinka svoj teatar predstavom „Lu“, čiji je i autor, a naveo je da je posredi priča o ljubavi, ali i večitoj borbi dobra i zla, u čijem središtu je Lucifer, princ tame, kojeg prijatelji zovu Lu. U ovom mjuziklu koristio je hitove Olivera Mandića, ali i pesme bendova EKV, Idoli, kao i muziku Neleta Karajlića.

Željko Mitrović Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Ali, zbog korišćenja muzike benda EKV oglasila se Zadužbina Milana Mladenovića saopštivši da Mitrović „dozvolu nije dobio“.

Ovo oglašavanje Zadužbine, koja nosi ime frontmena Ekatarine Velike i brine o njegovoj zaostavštini usledilo je samo dan nakon što je nastavjen spor s izdavakom kućom Mascom. Naime, Mascom je objavio remasterizovana četiri albuma EKV – „Ljubav“, „Samo par godina za nas“, „Dum Dum“ i „Neko nas posmatra“, kao i posebna audiofilska izdanja štampana na 180-gramskom kolor vinilu. Na to je reagovala Zadužbina optužujući Mascom „za protivzakonitu radnju“.

Sporovi između Zadužbine i Mascoma počeli su još u oktobru 2020. kada se Zadužbina Milana Mladenovića ogradila od konkursa “EKV: Tvoja pesma” koju su u ime grupe Ekatarina Velika i njenog frontmena raspisale kompanije Mascom i Tin Drum Music. Tada je i zatražila sudsku zaštitu od svih koji „neovlašćeno koriste i ime grupe i Milanovo ime“.

Usledili su sudski procesi, zabrana korišćenja žiga EKV, pa ukidanje te zabrane, te novo posezanje za sudom…

Prošlog decembra Zadužbina je objavila da su sudskom odlukom sa digitalnih platformi uklonjena piratska izdanja kompanije Mascom pod nazivom „Remastered 2016 – Iz fonoteke Dušana Ercegovca“…

Bonus video: DJ Peppe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare