Zdenko Kolar
Džeksonvil, 2007. godina. Aleksandar Saša Šandorov, Marko Milivojević, Vlada Divljan, Boris Bunjac i Zdenko Kolar, Foto: Privatna arhiva

Drago mi je što mladi izvode Vladinu muziku, a još više što koncerte u njegovu čast održavaju bez povoda. Jer, njegova muzika to zaslužuje, rekao je za Nova.rs nekadašnji član VIS “Idoli“ i Divljanov prijatelj Zdenko Kolar koji će biti gost na svirci koju 7. februara u 19 sati na Kolarcu organizuje bend “(ne)normalni & prijatelji”.

Na koncertu će biti izvedene pesme iz svih perioda Vladine karijere, tako da će deo repertoara činiti i najveći hitovi grupe „Idoli“. Osim Zdenka Kolara, gosti će biti i Bojan Gluvajić, iz benda „Ničim izazvan“, kao i Sara Vučenović (violončelo) i Ljuba Miodragović (ukulele).

– Povod za ovaj koncert je nešto što se jednostavno ne odbija. Organizovati u ovo vreme svirku, okupiti dobre muzičare, pa još sve na Kolarcu i to u ovim uslovima, nije lak posao. A ja ću taman da vidim u kakvoj sam kondiciji – s osmehom nam je rekao Zdenko, danas bas gitarista „Zone B“.

Vlada Divljan. Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Rok muzičar i tekstopisac Vladimir Divljan (1958-2015) bio je frontmen beogradskog vokalno instrumentalnog sastava “Idoli“ od 1980. do 1984. godine. Posle raspada benda nastavio je sa samostalnom karijerom i uporedo se bavio filmskom muzikom. Od 1991. do 1997. godine živeo je u Sidneju, Australiji (Sidnej), nakon čega se vratio u Beograd. Godine 1999. preselio se u Beč.

Vlada Divljan i dve godine starijii Zdenko Kolar bili su drugari iz komšiluka. Obojica su se kao klinci zarazili muzikom, pa su pohađali časove gitare u Narodnom univerzitetu “Braća Stamenković“.

Prvi bend koji su osnovali nazvali su “Faraoni“. Zajedno su bili i u “Idolima“, a nakon razlaza grupe Vlada je pozvao Zdenka da svira na koncertima povodom njegovog albuma “Tajni život A. P. Šandorova”. U “Old Stars“ bendu krajem 1995. i početkom 1996. Divljan je okupio stare prijatelje tokom svog kratkog boravka u Beogradu a među njima je bio i Kolar. Svirali su zajedno i u “Nevladinoj organizaciji“ koju je Vlada osnovao sve dok se nije odselio u Austriju.

Zdenko Kolar, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Mi smo odrasli zajedno i nismo nikada pričali šta bismo mogli, nego, jednostavno, to je teklo. Sednemo i neko od nas uzme gitaru i krenemo da sviramo, sve je uvek bilo spontano, ceo život – pričao je prošlog leta Zdenko Kolar o druženju sa Divljanom u velikom intervjuu za naš portal.

“(ne)normalni” će 7. februara izvesti i nekoliko pesama sa svog drugog autorskog albuma koji upravo završavaju. Bend svira u sastavu Anja Aleksić – violina, Nenad Jelenković – vokal, akustična gitara,
Milan Jančurić – saksofon, klarinet, Igor Martinko – harmonika, gitara, Miloš Jovanović – klavir, Attila Benke – bubnjevi, Branislav Pavlović – bas gitara.

Inače, “(ne)normalni” su u Bitef Art Cafe prošlog septembra održali koncert u čast Vlade Divljana a Zdenko Kolar ni tada nije odbio njihov poziv da bude specijalni gost.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar