Rusija, film, svemir, snimanje filma u svemiru, kosmos
Foto: TANJUG/Roscosmos Space Agency via AP

Otisnuli su se na neizvesno putovanje, u avanturu kakva se jednom doživljava, rešeni da ispišu istoriju. I ruskim umetnicima pošlo je to za rukom. Postali su prvi koji ne samo što su snimili film u svemiru, već su se danas uspešno vratili na Zemlju posle tog pionirskog poduhvata.

Uz poljupce, zagrljaje, mahanje, kosu glumice Julije Peresild koja je „visila u vazduhu“ u bestežinskom stanju, ruska filmska ekipa, smeštena u letilici Sojuz, rekla je „zbogom svemiru“ nakon 12 dana provedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici. I okončanja snimanja prvog dugometražnog ostvarenja u kosmosu „Izazov“!

I dok su proteklih dana, dok su Rusi snimali film u svemiru, internetom kružile teorije zavere da oni uopšte i nisu otišli put kosmosa, već „lažiraju“ sve snimajući na zemlji, ekipa je pre nego što se oprostila sa „drugom dimenzijom“ snimila video-klip u kome su proslavljali kraj snimajućih sekvenci uz „nakostrešenu“ frizuru Peresildove.

I kako su jutros dotakli tlo zemlje, u Kazahstanu, dočekale su ih brojne novinarske ekipe. Ali, i filmske kamere koje su beležile njihov povratak za scene koje će se takođe naći u filmu „Izazov“.

A čitava ekipa, sva u specijalnoj kosmonautskoj opremi, polako je iznošena iz svemirske letilice. Umorni, ali sa osmesima prenošeni su do sigurnog mesta na kom je trebalo da se aklimatizuju na „zemaljske uslove“. Za glumicu Juliju Peresild, koja je postala prva dramska umetnica koja se vinula put kosmosa i tamo boravila čitavih 12 dana, bili su spremni i buketi cveća.

Malo su vremena imali da se priviknu na „ovozemaljski život“, s obzirom da su ubrzo nakon sletanja, kako je javio BBC, nastavili da snimaju scene za film u kazahstanskoj stepi.

Rusija, film, svemir, snimanje filma u svemiru, kosmos
Članovi ekipe po sletanju u Kazahstan Foto: TANJUG/Roscosmos Space Agency via AP

Ekipa koja je načinila ovaj pionirski poduhvat brojala je petoro članova. Osim glumice, na Međunarodnoj svemirskoj stanici proteklih dana boravili su i reditelj ostvarenja Klim Šipenko, ali i ruski astronauti Anton Škaperlov, Oleg Novicki i Pjotr Dubrob, koji su se sada prvi put oprobali u glumačkim vodama.

Izazov“ donosi priču o doktorki (Julija Peresild) koju u poslednji čas pozivaju da se hitno otisne put Međunarodne svemirske stanice kako bi spasila život ugroženog kosmonauta. Zdravstveno stanje kosmonauta je takvo da ne može da čeka povratak na Zemlju…

U filmu, za koji se još ne zna kada će biti premijerno prikazan, koristiće se četrdesetak minuta kadrova snimljenih u svemiru. U pitanju je zajednički projekat Roskosmosa, ruskog Kanala 1 i Žutog, crnog i belog studija.

I dok se sada, po povratku ekipe na Zemlju, čini da je sve teklo „kao po loju“, prethodnih 12 dana suočavali su se, shodno nazivu ostvarenja, sa brojnim izazovima. Drame nije bilo samo u scenariju, već i u stvarnom životu u kosmosu. Pre samo dva dana morali su na kratko da prekinu snimanje, jer se letilica „Sojuz“ gibala zbog kvara na releju. Takođe, po dolasku na Međunarodnu svemirsku stanicu, 5. oktobra pokvario se automatski navigacioni sistem na Sojuzu, zbog čega su bili prinuđeni da pređu na manuelni.

I dok su u svemiru boravili 12 dana, njihov oporavak od „vanzemaljskog iskustva“ trajaće kraće. Glumica Julija Peresild i reditelj Klim Šipenko, kako prenose svetski mediji, provešće narednih deset dana na rehabilitaciji u Zvezdanom gradu u Rusiji, inače centru za obrazovanje i obuku ruskih kosmonauta.

Rusija, film, svemir, snimanje filma u svemiru, kosmosc
Reditelj Klim Šipenko Foto: TANJUG/Roscosmos Space Agency via AP

Podsetimo, pre nego što su krenuli na istorijsko putešestvije da snime prvi dugometražni film u svemiru, do sad nedostižno mesto za umetnike, reditelj Šipenko je poručio:

I kad to uradimo, imaćemo sva prava da se hvalimo!

Sada imaju razloga za radost i da se hvale na sva zvona, s tim što je u međuvremenu stigao još jedan svemirski rekord. Jer, do kosmosa je skoknuo i glumac Vilijam Šatner, daleko poznatiji kao kapetan Kirk! I pre neki dan okončao je desetominutni boravak u kosmosu, postavši sa svojih 90. godina najstariji čovek koji je bio na tom „tlu“. Doduše, nije snimio film…

Bonus video:

Vilijam Šatner u svemiru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar