Rusija, snimanje, film, prvi film u svemiru, svemir
Foto: ESA / Eyevine / Profimedia

Jurij Gagarin, Lajka, Valentina Tereškova… Ako vam ova imena ne zvuče poznato- podsetimo u pitanju su prvi čovek koji je odleteo u svemir, prvi pas u kosmosu, i prva žena koja se otisnula put vasione. I svi oni ispisali su istoriju svoje zemlje Rusije, ali i čitavog sveta.

I posle prvog satelita, kosmonauta, psa i žene Rusija će postati prva zemlja koja će moći da se podiči time da je snimila dugometražni igrani film u svemiru. Ova važna vest, kojom bi Rusija mogla da postavi još jedan rekord, saopštena je na pres konferenciji u Moskvi prekjuče, preneo je „Njujork tajms“.

Samo što je komisija sastavljena od ruskih stručnjaka za bezbednost i zdravlje odobrila ambiciozan plan da se reditelj filma i glavna glumica otisnu na uzbudljivo i nepredvidivo putovanje, ekipa ostvarenja „Izazov“ (The Challenge) predstavila je svoj pionirski poduhvat.

Film, koji će biti prvi realizovan u svemiru, ukoliko sve bude išlo po planu, trebalo bi da počne da se snima početkom narednog meseca. „Izazov“, kako su pojasnili, donosi priču o doktorki koju u poslednji čas pozivaju da se hitno otisne put Međunarodne svemirske stanice kako bi spasila život ugroženog kosmonauta.

Rusija će, kako podseća njujorški dnevnik, realizovanjem ovog filma „potući“ Holivud. Jer, još prošle godine NASA je najavljivala kako će holivudski glumac Tom Kruz snimati delove filma na američkoj svemirskoj stanici. I kako se ti planovi još uvek nisu ostvarili, Roskosmos je iskoristio „vakuum“ i obnarodovao kako će zahvaljujući njima biti snimljen prvi film u kosmosu. Slavodobitno je ekipa filma, koja će biti svedena na minimum, na susretu sa medijima u Moskvi isticala kako će ovim poduhvatom postaviti nove granice u svetu šoubiznisa.

Prve dve-tri sekunde je strašno. Ali, posle toga je prelepo – priznala je na susretu sa medijima u Moskvi Julija Peresild, koja je na putu da postane prva glumica u svemiru. I tim rečima dramska umetnica je opisala svoj trening za glumački zadatak van obrisa Zemlje, i to u avionu u kome je, na kratko, osetila šta znači biti u bestežinskom stanju.

Rusija, snimanje, film, prvi film u svemiru, svemir
Julija Peresild tokom priprema za ulogu Foto: Andrey SHELEPIN / AFP / Profimedia

Uz Peresildovu i Klima Šipenka, reditelja, plan je da ostatak ekipe odleti pravac- svemir u letilici „Sojuz“, kojom će se i vratiti. Za sada je predviđeno da će desetak dana provesti snimajući u ruskom delu svemirske stanice.

I sve je zakazano za 5. oktobar. Iako je ekipa dugo čekala, konačno je dobila zvaničan blagoslov Centra „Jurij Gagarin“, a ruski zvaničnici su čak zbog snimanja filma pomerili silne već planirane misije.

Za snimanje filma ekipa je angažovala iskusnog ruskog kosmonautu Antona Škaplerova da pilotira svemirskom letilicom „Sojuz„, a svi članovi misije bili su podvrgnuti žestokom treningu. Pripreme i treninzi za glavnu junakinju budućeg filma počeli su još proletos, nakon što je na kastingu dobila ulogu. I bili su „surovi“, pogotovo što nikada pre 37-glumica nije imala nikakve dodire sa avijacijom, a kamoli svemirom. Jer, ova ćerka slikara i vaspitačice okružena je samo umetnošću od kad zna za sebe. U Rusiji je već priznata glumica, koja je tumačila brojne uloge kako u blokbasterima, tako i u umetničkim filmovima, TV serijama i naravno teatru.

– Nisam uplašena, mada je strah potpuno prirodna stvar – priznala je Julija Peresild uoči odlaska na nesvakidašnji glumački zadatak i napomenula da svoj posao u svemiru, zbog okolnosti, neće moći da uradi u potpunosti. Sama lokacija je, kako je istakla, nešto što donosi brojna ograničenja. Primera radi, neće imati kao ispomoć tonce, rasvetljivače, a ni šminkera, pa će biti prinuđena da se sama sredi u bestežinskom stanju.

Uneti život u kosmičko iskustvo kroz prizmu „običnog čoveka“, doktorke koju tumači Peresildova, nešto je što će pokušati da prikaže prvi film snimljen u svemiru.

Želimo da svaka osoba bude pomalo nalik našoj glavnoj junakinji i iskusi osećaj putovanja u kosmos – rekao je reditelj Šipenko, dodavši da će u filmu glumiti i trojica kosmonauta.

U prvim reakcijama na skori početak snimanja prvog filma u svemiru većina je složna da će to biti, u najmanju ruku, zanimljiva novina u svetu kinematografije.

– Snimanje scena glumice u bestežinskom stanju jeste nešto što do sada niko nije uradio. Ali, kada jedan film pređe tu rampu i učini nešto do sada neviđeno, ta ekskluzivnost i novina će se ubrzo istrošiti. I nisam siguran da će neki budući projekti te vrste moći da opravdaju sve troškove i rizike koje ovakvo snimanje podrazumeva – kazao je za njujorški dnevnik Anton Dolin, filmski kritičar i urednik magazina „Film art“.

Rusija, snimanje, film, prvi film u svemiru, svemir
Letilica Sojuz Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Nije ovo prvi pokušaj da se nešto, kada je u pitanju umetnost, uradi u svemiru. I ranije ih je bilo, doduše skromnijih, podseća za „Njujork tajms“ Robert Perlman, urednik specijalizovanog sajta „CollectSpace“. Tako je još 2008. godine Ričard Geriot, biznismen kao turista “odlepršao” u svemir, snimivši sedmominutni filmić koji je nazvao “Apogej straha” (Apogee of Fear) u kome su kosmonauti, u nedostatku pravih, „izigravali“ glumce. A sovjetski film „Povratak u orbitu“ iz 1984. godine uključivao je neke od scena koje su snimljene u svemiru. Naravno, i astronauti i kosmonauti su decenijama unazad kamerom ovekovečili svoje boravke na svemirskoj stanici, a misija „Apola“ je direktno prenošena na televiziji.

Međutim,Iskustvo“ će biti prvi dugometražni film snimljen kompletno u svemiru, ali i prvi zbog kojeg će, kako je precizirao reditelj, otići na do sad nedostižno mesto za umetnike.

– I kad to uradimo, imaćemo sva prava da se hvalimo!

Bonus video:

Spremite se za let u svemir

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar