Vilijam Šatner Foto: Blue Origin/MEGA / The Mega Agency / Profimedia, Paramount Pictures / Entertainment Pictures / Profimedia

Samo što je pre koji mesec napunio 90. godina, svestan da smrt može da zakuca na vrata svakoga časa, kanadski glumac Vilijam Šatner rešio je da ispiše istoriju. Jer, kapetan Kirk će sledeće nedelje postati najstariji čovek koji se vinuo u svemir. Ali stvarno!

Ako su u kosmos mogli da idu Džef Bezos, Ilon Mask ili Ričard Brenson kako da se na tom mestu ne nađe ni čovek bez koga bi „Zvezdane staze“ bile nezamislive…

„Slušao sam o svemiru toliko. A sada koristim šansu da ga i sam vidim. Kakvo čudo“, naveo je čuveni glumac u saopštenju kojim je javnost obavestio da 12. oktobra ide u kosmos.

Vilijam Šatner će se vinuti u nebesa „pod kapom“ Bezosa. Naime, glumcu će se pridružiti trojica članova posade koji će mu praviti društvo u svemirskoj letilici kompanije „Blu oridžin nju šepard“. Biće to drugi let ovom raketom u svemir, prvi posle jula, kada se vlasnik Amazona Džef Bezos, u društvu svoga brata, 82-godišnjeg pionira u nekdašnjoj svemirskoj trci i 18-godišnjeg studenta vinuo u nebesa.

I kao što je to bio slučaj sa tim letom, očekuje se i da ovaj na kome će se naći kapetan Kirk i planiran za 12. oktobar, traje desetak minuta, preneo je BBC. Glumcu će se pri ruci naći nekadašnji inženjer NASA, koosnivač softverske kompanije, kao i potpredsednica kompanije „Blu oridžin“.

Kanadski glumac, najpoznatiji po ulozi kapetana Džejmsa Ti Kirka u seriji „Zvezdane staze“, navodno je imao priliku još 2013. godine da „odleprša“ put svemira. Tada mu je, kako podsećaju britanski mediji, poslovni mogul Ričard Brenson nudio da ga svojom letilicom „Virdžin galaktik“ prebaci do svemira. Sam Brenson to je uspešno isprobao početkom jula, postavši prvi biznismen koji je dosegao ivicu kosmosa, a sledili su ga Bezos, Mask…

Ako se neko kojim slučajem zapita zašto onomad Šatner nije odleteo u kosmos, dve su verzije priče? Brenson je tada tvrdio da se kapetan Kirk „plaši letenja“, a Šatner je takve navode odbacio pričajući kako mu je milijarder tražio da mu plati putovanje:

– Hteo je da idem u svemir i da sam to finansiram, a ja sam mu rekao: „Plati ti meni, pa ću ići. Rizikovaću svoj život za veliku sumu novca“. Ali, odbio je moju ponudu – pričao je svojevremeno Šatner.

I koliko god da je ponosan što će postati najstarija osoba u svemiru, Šatner se juče pojavio na sajmu stripa „Komik kon“ u Njujorku i sa posetiocima podelio svoje nade, ali i strahove uoči putovanja koje označava prekretnicu u mnogo čemu.

Vilijam Šatner Foto: Blue Origin/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

– Moj prijatelj i kolega Džejson Erhlik pričao mi je pre nekih godinu i po dana o tome da stalno sluša kako će neki ljudi ići u svemir. I rekao mi je: „Zar ne bi bilo sjajno kada bi i kapetan Kirk otišao tamo“ A ja sam mu na to samo odgovorio: „Pa, pobogu Džejsone koga će zanimati da kapetan Kirk ode u svemir, pa bilo je to pre 55 godina… U stvari, dobro sam, možda bih trebalo da probam da odem do svemira“.

Od tog razgovora dvojice kolega, kako prenosi „Dedlajn“, prošlo je godinu dana i kada se malo smirila situacija sa pandemijom koronavirusa „uozbiljila se“ i priča o odlasku Šatnera u svemir, naročito nakon putovanja Džefa Bezosa.

I eto pre nekoliko dana konačno je obnarodovano da će se čuveni glumac zaputiti ka „finalnoj granici“ u Bezosovoj, ne Brensonovoj letilici.

Uprkos tome što će ispisati rekord i postati najstarija osoba koja će se vinuti put svemira, glumac je priznao publici okupljenoj na “Komik konu” i ovo:

– Ne želim da postanem najstarija osoba u svemiru!

I dok je pričao o putovanju u Teksas, odakle bi trebalo da poleti u svemir, motale su mu se i neke „crne misli“ po glavi. Prisetio se nesreće spejs šatla „Čelindžer“ 1986. godine i eksplozije u kojoj je život izgubilo svih sedam članova posade. No, onda je razvejao turobne misli kazavši kako su ga stručnjaci, zaduženi za let u svemir, uverili da će sve biti u redu:

– Ali, nije mi to baš bila preko potrebna uteha. Razmišljam – idem raketom tamo gore i svačija pretpostavka je da će sve biti u redu. Preplašen sam! Ja sam kapetan Kirk i užasno se bojim. Čak sam u redu, čas me je strah – stalno to varira, poput letnje kijavice. Plan mi je da zalepim svoj nos za prozor kad poletim i jedino se nadam da neću videti još nekoga kako se osvrće!

Vilijam Šatner je rođen 22. marta 1931. godine u Montrealu, u porodici jevrejskih emigranata iz istočne Evrope. Zaljubio se u glumu, radeći prvo nakon studija kao poslovni menadžer jednog pozorišta, a tek je onda počeo da uzima časove glume. U rodnom gradu je počeo glumačku karijeru u radio-dramama za kanadski javni servis i pozorište, a potom odlazi u SAD. Na Brodveju je debitovao 1956. kao Tamerlan Veliki u Šekspirovom „Henriju Petom“, u kojem mu je glumački partner bio Kristofer Plamer, da bi prvu veću ulogu na velikom platnu dobio dve godine kasnije u filmu „Braća Karamazovi“, uz Jula Brinera.

Glumio je u više od 90 serija i filmova, dobitnik je Zlatnog globusa i EMI nagrade, ali je i danas najupamćeniji po „Zvezdanim stazama“. Kada je ova serija prvi put prikazana 1966. godine ušla je u istoriju zbog prvog „međurasnog poljupca“ prikazanog na američkim televizijama, kada se Vilijam Šatner na ekranu poljubio sa Nišel Nikols u ulozi Uhure.

Kada je kanadski glumac, ali i muzičar, koji je poslednji album snimio tokom lokdauna, proletos napunio 90. godina u razgovoru za „Gardijan“ našalio se kako su informacije o njegovim godinama „medijske glasine“:

– Imam 55 – ustvrdio je, a na pitanje novinara kako je to moguće kad su „Zvezdane staze“ premijerno prikazane na televiziji pre tačno toliko godina, ipak je priznao:

– Oh, dobro. Onda imam 90…

Bonus video:

Brensonov let u svemir

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar