Muzej Marije Kalas Foto:Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Povodom 100 godina od rođenja čuvene operske dive Marije Kalas danas se otvara muzej u njenu čast u Atini. Posetioci ovog zdanja u prilicu su da vide brojne lične predmete od uzorka njene kose do plave baršunaste haljine koju je nosila nakon nezaboravnog izvođenja Verdijeve "Travijate" 1955. u milanskoj Skali.

Smešten u trospratnoj neoklasičnoj zgradi u srcu glavnog grada Grčke, muzej otvara svoja vrata danas, a među predmetima su i njene naočare sa dioptrijom, kostimi i sveska koju je koristila da bi zapamtila delove iz svojih predstava…

Na drugom spratu muzeja posetioci će moći da slušaju delove njenih prepoznatljivih opera, uključujući ariju „Kasta Diva“ iz Belinijeve opere „Norma“.

Muzej Marije Kalas Foto:Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Marija Kalas, jedan od najvećih soprana u istoriji opere, rođena je 1923. godine u Njujorku u porodici grčkih emigranata. Kada su joj se roditelji razišli, seli se sa majkom i sestrom u Atinu. Uprkos preprekama, s kojima se susretala, uspeva da se nametne na operskoj sceni svoje zemlje i to već nakon debija 1942. godine u Grčkoj nacionalnoj operi kao Pučinijeva „Toska“. Od tada se samo nižu uloge širom Evrope i sveta, a slava i pažnja kojom su obasipali Mariju Kalas bila je do tad bez premca.

Kao jedna od najvećih zvezda toga doba sve što se ticalo Kalasove punilo je stupce tadašnje svetske štampe. Mediji su se naslađivali njenim rivalitetom s italijanskom operskom zvezdom Renatom Tibaldi, a naročito privatnim životom Marije Kalas, prevashodno turbulentnom vezom s grčkim biznismenom Aristotelom Onazisom. Ali, i njenom depresijom, kao i zdravstvenim problemima, naročito s vidom.

Marija Kalas preminula je 1977. kada je imala samo 53. godine. Probudila se tog 16. septembra, doručkovala u krevetu i onesvestila se. Srčani udar bio je tako jak da kada je stigao doktor, mogao je samo da konstatuje smrt.

Bonus video: Leto u muzeju – Matine žurka u Parku skulptura 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar