Marija Kalas Foto:John Baker / Topfoto / Profimedia

Novi muzej posvećen slavnoj američko-grčkoj operskoj pevačici, sopranu Mariji Kalas (1923-1977), biće iduće godine otvoren u Atini povodom 100 godina od njenog rođenja.

Muzej koji bi trebalo da bude otvoren u leto 2023. godine, predstaviće „dragocene istorijske arhive, retke snimke uživo, jedinstvenu kolekciju ploča, operske i konecrtne odeće i drugih ličnih predmeta“ Marije Kalas, navodi se u saopštenju Opštine Atina.

Predsednik te opštine Kostas Bakojanis je najavio da će muzej biti u „prelepoj neoklasičnoj zgradi“ u vlasništvu Opštine, u „srcu“ Atine. Zgrada će zadovoljavati najsavremenije muzeološke specifikacije.

Kolekcija koju su htele i vlasti Pariza i Njujorka, sadrži i rukom pisani spomenar iz školskih dana buduće operske dive, knjige sa autogramima, operske kostime, nagrade i fotografije. Opština Atina ih je prikupljala na aukcijama u inostranstvu i od donatora još od 2000. godine.

Nekoliko desetina grčkih i inostranih institucija i privatnih kolekcionara dalo je doprinos novom muzeju. Neke od predmeta su poklonili Milanska Skala, njujorška operska kuća Metropoliten, italijanska pozorišta u Veneciji i Veroni, gde je Marija Kalas debitovala 1947. godine.

U Atini je od 2002. do 2008. godine već postojao muzej posvećen Mariji Kalas, ali s manje bogatom kolekcijom od najavljene koja će biti u novom muzeju.

Bonus video: Mrđan Bajić na otvaranju svoje izložbe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar