Foto:EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Dok filmofili željno iščekuju deseti i navodno poslednji film Kventina Tarantina, slavni reditelj je napisao svoju drugu knjigu - "Cinema Speculation".

Knjiga sadrži filmske kritike i eseje o sedmoj umetnosti, sedemdesetih godina.

– Pored toga što je među najslavnijim savremenim filmskim stvaraocima, Kventin Tarantino je verovatno jedan od najinformisanijih ljubitelja filma. Godinama je u intervjuima govorio o svom eventualnom okretanju pisanju knjiga o filmovima. Sada, sa „Cinema Speculation“, to je konačno učinio, a rezultati su sve čemu su njegovi strastveni fanovi – i svi ljubitelji filma – mogli da se nadaju. Organizovana oko ključnih američkih filmova iz 1970-ih, koje je sve prvi put video kao mladi filmofil u to vreme, ova knjiga je podjednako intelektualno rigorozna i pronicljiva, koliko i smešna i zabavna. Istovremeno filmska kritika, teorija filma, istorija sedme umetnosti i memoari, knjiga „Cinema Speculation“ napisana je jedinstvenim stilom koji će prepoznati svi fanovi „Uličnih pasa“ i „Petparačkih priča“ i sa specifičnim pogledom na filmove, koje može da ima samo jedan od najvećih praktičara ove umetničke forme ikada – stoji u saopštenju izdavačke kuće „HarperCollins“ koja će knjigu objaviti 25. oktobra, piše B92.

U domaće knjižare nedavno je stigla „Bilo jednom u Holivudu“ Kventina Tarantina. Bestseler Njujork tajmsa koji je odmah po objavljivanju zauzeo 1. mesto na listi najtraženijih naslova, spektakularan je, prefinjen i brutalan, neprestano iznenađujući i povremeno šokantan roman. Nastao nakon jednako uspešnog filma istog naziva, detaljnije obrađuje pozadinu svojih junaka, diskutuje o holivudskim klasicima i njihovom značaju.

Bonus video: Tarantino – Filmski štreber koji je opsednut sedmom umetnošću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar