Vong Kar-Vaj
Plakati za seriju i film "Blossoms Shanghai"; Foto: Promo

Vong Kar-vai (62), hongkonški reditelj, maestro pokretnih slika kao što su "Čanking ekspres", "Pali anđeli", "Raspoložen za ljubav"... počastio nas je trejlerom za svoju prvu TV-seriju, "Blossoms Shanghai".

Posle sedam godina pauze, Vong Kar-vai se vratio iza kamere. Ovo mu je tek drugi projekat u poslednjih 14 godina pa nije ni čudo što mnogi filmofili željno iščekuju da vide šta im je to ovoga puta pripremio.

Serija „Blossoms Shanghai“, adaptacija višestruko nagrađivanog romana Đina Jučenga iz 2013, prati životnu priču mladog preduzetnika gospodina Baoa, oportuniste sa problematičnom prošlošću koji sve to prevazilazi i stiče veliko bogatstvo tokom ekonomskog procvata Kine devedesetih godina prošlog veka.

„Serija prikazuje glamur koji prati novopečenog bogataša Baoa i njegove veze sa četiri božanstvene žene, kao četiri simbola njegovog života: avanture, časti, ljubavi i nevinosti“, glasi zvanični zaplet serije.

U jednominutnom trejleru vidimo glavnog junaka kako pije na vrhu zgrade u suton, prisećajući se prošlosti i gubitka svoje prve ljubavi, Beti.

Poput bljeska se ređaju njegove uspomene iz doba Kulturne revolucije 60-ih i 70-ih, sve do 90-ih kada su državne reforme i politika otvorenosti transformisale zemlju.

„Sećam se, kada sam bio mlad, Beti i ja smo voleli da pobegnemo na krov ruske pravoslavne crkve blizu moje kuće i da posmatramo oblake i drveće“, kaže Bao.

„Vreme je poput vode, donosi ljude i događaje, a onda ih sve odnosi. Poslednjih godina nije samo Beti otplivala poput zlatne ribice. Sedeo sam tog dana na krovu i nisam se osvrtao, jer sam znao da su ti stari dani iz ruske crkve iza mene. Plašio sam se da vidim ljude izgubljene u praznini, da vidim svu tu ribu koja je otplivala dalje. Ja sam jedini koji je ostao“.

Kadrovi u zlatnom sepija koloritu nagoveštavaju prepoznatljivu estetiku u koju je Kar-vai utopio i ovu seriju, uz nezaobilaznu atmosferičnu muziku, ovoga puta u vidu pesme “ Let’s Twist Again“ Čabija Čekera.

Direktor fotografije je Piter Pau, koji je radio sa Angom Lijem na „Pritajenom tigru, skrivenom zmaju“.

Enigmatičnog milionera umači Hu Ge.

Zanosni glumac je pažnju privukao TV-serijom „Chinese Paladin“ sa borilačkim veštinama, a slavu zacementirao istorijskim dramama „Th Disguiser“ i „Nirvana in Fire“.

Gledaocima van Kine je najpoznatiji kao glavni glumac neo-noara „Jezero divljih gusaka“ Dijaoa Jinana koji se 2019. nadmetao za Zlatnu palmu u Kanu.

 

– Voleo bih da ovom serijom pozovem publiku da zaroni u intrige Šangaja i njegovih stanovnika početkom devedesetih, u jedno veoma uzbudljivo vreme koje je otvorilo put za prosperitet grada – izjavio je Vong Kar-vai.

Reditelj koji u javnosti nikada ne skida naočare za sunce, opisao je seriju kao „treći deo slagalice koju čine ‘Raspoložen za ljubav’ i ‘2046’“.

Povratak u rodni Šangaj, za ovog reditelja koji se sa pet godina preselio u Hong Kong, bio je „veoma ličan poduhvat“.

Vong Kar-Vaj
Vong Kar-vai; Foto: EPA/KIYOSHI OTA

Kar-vai je poznat po tome što u svakom gradu u kom snima pronalazi određenu lepotu i njegov karakter spaja sa karakterom i senzibilitetom junaka.

„Blossoms Shanghai“ će prvo biti emitovan kao serija, najverovatnije 2022, a onda će biti skraćen i na format celovečernjeg igranog filma.

U nedavnom intervjuu za filmski sajt „Indivajer“, reditelj je rekao da mu je muka od sveg tog „sra*a“ kako je bioskop mrtav.

– Ljudi uživaju u gledanju filmova i tačka. Ono što ih danas, možda, odvraća od odlaska u bioskop jeste strah od zaraze i cena ulaznice. Onima koji zaista brinu za budućnost filma, predlažem da odu i kupe ulaznicu i tako podrže svoj lokani bioskop, jer mnogi jedva preživljavaju. Ili, barem, da zadrže pozitivan stav – poručio je reditelj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar