Vladika Grigorije Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Promocija knjige "Stranac u šumi" Vladike Grigorija, episkopa diseldorfskog i nemačkog, održana je večeras u prepunoj Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

U prisustvu brojnih zainteresovanih građana vladika Grigorije, promovisao je na Kolarcu svoju novu knjigu „Stranac u šumi“ (Laguna) koja se bavi njegovim godinama koje je proveo u monaštvu, pre nego što je izabran za episkopa.

„Stranac u šumi“ vladike Grigorija Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pored autora, na promociji su o knjizi govorili profesor Vladeta Janković, pisac Miljenko Jergović i filolog Danijela Jelić, a odlomke iz knjige je čitao glumac Vojin Ćetković.

Vladika Grigorije se na početku zahvalio svima koji su, kako je rekao, došli „uprkos strahovima, stresovima i brigama“.

Promocija knjige „Stranac u šumi“ vladike Grigorija Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Vi ste došli da čujete živu reč, nema ništa moćnije od žive reči, razgovora i priče. Meni se posrećilo što ste došli vi kojima niko nije platio da dođu ovde.

Profesor Vladeta Jankovic je kazao da je nova knjiga Vladike Grigorija vrlo komplikovana, ono što je njena osnovna osobina je iskrenost, koju retko srećemo u životu.

Vladeta Janković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Ali to je knjiga koja vas ne opterećuje, koja ima i dosta humora na sopstveni račun. Najvažniji od slojeva knjige je autobiografski, period monaštva. Knjiga je i portret savremenika, koji su osvetljeni razumevanjem za ljude, zbog čega je vladika i omilljen.

Filolog Danijela Jelić smatra da se vladika Grigorije ni kao pisac ni kao ličnost ne može ukalupiti.

Promocija knjige „Stranac u šumi“ vladike Grigorija Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Njegove poslednje tri knjige su svojevrsna vladičina autobiografska trilogija. Osim što ove tri knjige povezuje jedan autor, njih spaja i ispoljavanje sopstvene duše i korak ka drugima. Ogoljavanje duše do srži nikad nije bilo ovakvo kao u poslednjoj knjizi, čitalac ne može ostati ravnodušan.

Vojin Ćetković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pisac Miljenko Jergović je u svom izlaganju rekao da je vladika Grigorije rođeni pripovedač.

Miljenko Jergović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Ume da gleda svet i izdvaja događaje i lica na način na koji to rade pripovedači. S druge strane, on nastupa kao svešteno lice, a u našoj književnosti retki su bili pripovedači koji su bili sveštena lica.

Dragan Bjelogrlić, Vladimir Kostić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vladika Grigorije nije propustio da na kraju promocije pomene i litijum.

Vladika Grigorije, Princ Filip i Princeza Danica Karađorđević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Za kraj živa istina. Došao jedan bogat čovek kod mene u Dizeldorf, i malo se oslobodio, i pita on mene što si ti protiv litijuma. Ja kažem da sam za travu, livade i krave, a on mene gleda začuđeno. Recite vi meni, pitam ga ja, zašto je dobar litijum, a on mi kaže, jel znate šta će biti Beograd, biće Dubai – ispričao je vladika Grigorije uz smeh prisutnih.

Dejan Bodiroga,Vladika Grigorije Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Među brojnim poznatim ličnostima na promociji knjige „Stranac u šumi“ bili su i Dejan Bodiroga, akademik Vladimir Kostić, Dragan Bjelogrlić, Nemanja Vidić, Nataša Ninković, sudija Miodrag Majić i princ Filip Karađorđević i princeza Danica.

Bonus video: Vladika Grigorije u „Probudi se“: Kad čovek postane monah on želi da bude besmrtan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare