Foto: Miodrag Mićić

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici odluku da „Muzej nauke i tehnike”, čiji je osnivač Republika Srbija, zaključi sporazum sa „Muzejom automobila – zbirka Bratislava Petkovića” kojim će se obezediti privremeni smeštaj i potrebni uslovi za čuvanje zbirke „Muzeja automobila – zbirka Bratislava Petkovića”.

Istaknuto je da je ovaj muzej najmlađi u nizu tehničkih muzeja u Srbiji, a u njegovoj zbirci se nalaze stari i retki automobili koji imaju poseban značaj za upoznavanje razvoja i tehničkog napretka automobilizma u Srbiji i u svetu, kao i za istoriju automobnlizma u XX veku.

Zbirka sadrži stare i retke automobile koji su istorijsko svedočanstvo i nemaju poseban značaj za upoznavanje primene naučnih dostignuća. U zbirci je oko sto vozila, od kojih je najstariji “Maro Gardon” iz 1897. godine, a predmet zaštite su i naprave, uređaji, naučna i stručna literatura, vozačke dozvole, prvi saobraćajni propisi i zakoni, registarske tablice, alati, filmski i fotografski zapisi, umetnička dela i dela primenjene umetnosti koja doprinose izučavanju istorije automobilizma.

Podsetimo, u februaru je Muzej automobila prinudno iseljen iz centra Beograda iz ulice Majke Jevrosime. Muzej automobila je zajednički osnovan po projektu ruskog arhitekte Valerija Staševskog, 1994. godine od strane Skupštine grada Beograda i kolekcionara automobila, reditelja i nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića, koji je preminuo 2021. godine.

Bonus video: Kustos poveo N1 u poslednju turu kroz Muzej automobila

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare