Viktor Lazić Foto:Promo/Adligat

Predsedniku "Adligata" Viktoru Laziću uručena je nagrada "Dobročinitelj" zbog „humanih podviga koje su obeležili 2020. godinu", navodi se na sajtu Vlade Republike Srbije.

Nagradu su Laziću uručile juče premijerka Ana Brnabić i ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević u Kombak dvorani na predstavljanju rezultata u prvih 100 dana Vlade Srbije.

Nagrada „Dobročinitelj“ uspostavljena je u okviru Godine solidarnosti, a njome je ovenčano 20 ličnosti. Viktoru Laziću, predsedniku „Adligata“, ovo priznanje dodeljeno je zbog aktivnosti u borbi protiv pandemije koronavirusa i za osmišljavanje, sprovođenje i finansiranje akcije „Milion knjiga za Srbiju“.

Ceo projekat Adligata je, prema rečima Lazića, jedno veliko humanitarno delo koje njegova porodica, udružena sa mnogim drugim porodicima i pojedincima, poklanja srpskom narodu i državi kao čin dobročinstva.

– U okviru akcije “Milion knjiga za Srbiju“ poklonili smo više od 800.000 knjiga od 2015. godine do danas. To smo uradili u saradnji sa čitavim nizom institucija i pojedinaca, među kojima su: SANU, Udruženje književnika Srbije, Maticu srpsku, Srpsko književno društvo, Biblioteka “Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina, Biblioteka “Milutin Bojić, Opština Voždovac… Knjige su, između ostalog, otišle u više od 300 institucija, u 50 škola, 30 bolnica, 29 zatvora – kazao je Lazić.

Podsetio je i da su  u vreme zatvaranja, kada je starijima od 65 godina bilo zabranjeno da izlaze iz kuće, njegovo udruženje formiralo volontersku službu koja je pomagala starijim sugrađanima.

– Iako sam ovu nagradu dobio lično sve aktivnosti urađene pod krovom Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ ne bih mogao da ostvarim bez izuzetnog tima i velikog broja ljudi koji su priskočili u pomoć. Ztao ova nagrada pripada svima njima – zaključio je predsednik „Adligata“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar