Miodrag Zečević (levo) sa Titom Foto:Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

Legat Miodraga Zečevića u kojem je na hiljade stranica dokumentacije o jugoslovenskim zarobljenicima u Gulagu, čistki liberala 1972. godine, donošenju Ustava dve godine kasnije, padu Aleksandra Rankovića i drugim presudnim događajima iz druge polovine 20. veka, ubuduće će se čuvati u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", saopšteno je iz ove institucije.

Bogata arhiva Miodraga Zečevića otkriva detaljne spiskove prisluškivanja književnika, slikara i drugih umetnika, ali i popis ozvučenih diplomatskih predstavništva i kafana, koji pokazuju da je bilo rizično napiti se u Skadarliji, a da je nesvrstana Jugoslavija rado prisluškivala druge nesvrstane države, dodaje se u saopštenju „Adligata“.

Arhiva Miodraga Zečevića Foto:Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

Miodragu Zečeviću, koji je rođen 1930. godine, tokom Drugog svetskog rata zaklani su otac i majka, a on postaje najmlađi partizan u Šumadiji, istaknuti društveno-politički radnik i predsednik SUBNOR-a Srbije.

Diplomirani pravnik sa pravosudnim i advokatskim ispitom, dugogodišnji profesor na Fakultetu političkih nauka (u tom zvanju i penzionisan), obavljao je više desetina izuzetno važnih funkcija u bivšoj zajedničkoj državi u periodu dužem od pola veka.

Bio je predsednik Zakonodavno-pravne komisije Saveznog veća Skupštine SFRJ (1974-1982), kao i predsednik Zajedničkog radnog tela Skupštine SFRJ za praćenje ostvarivanja Ustava SFRJ (1974-1978).

Od 1987-1994 obavljao je funkciju direktora Arhiva Jugoslavije, a bio je i šef jugoslovenske delegacije – Grupe za aktivu i pasivu imovine bivše SFRJ u Briselu 1992/93.

Bio je i predsednik Lovačkog saveza Jugoslavije, a zanimljivo je da je na desetine lovačkih trofeja, od kojih je mnoge ulovio zajedno sa Josipom Brozom Titom, i dalje krase njegov dom u Topoli.

Kada je boravio u Moskvi bio je Putinov lični gost, koji mu je tada poklonio sat, a ruski predsednik je tražio da ga vidi i kada je bio u Beogradu.

Zečević je bio čovek koji je živeo i stvarao drugu Jugoslaviju, reči su Viktora Lazića, predsednika „Adligata“, koji otkriva da je ova značajna ličnost u svom domu skladištio neverovatno blago:

– U pitanju su originali ili kopije dokumentacije do koje je samo on, svojim autoritetom, ali i znanjem, mogao da dođe. Planirao je da tu dokumentaciju postepeno objavljuje, ali ga je smrt u tome prestigla. Na hiljade stranica koje je sada Adligatu prepustio njegov sin Srđan Zečević, uz posredovanje književnika Miloša Jankovića, potpredsednika „Adligata“, prepune su nepoznatih istorijskih činjenica – kazao je Lazić, dodavši da je Zečević bio „važan svedok vremena, koji će tek sada biti dostupan istraživačima“.

Miodrag Zečević Foto:Udruženje za Miodrag Zečević u svom domu kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

Pored dva ormana prepuna arhivske građe, tu je i foto album sa fotografijama sa Titom, od kojih je neke Josip Broz lično i potpisao Zečeviću za uspomenu, ali i izuzetno bogata biblioteka sa nekoliko hiljada knjiga. Ta biblioteka je, takođe, prepuna posveta, s obzirom na to da je svaki veći grad u Jugoslaviji Zečeviću darivao knjigu sa posvetom gradonačelnika i drugih gradskih čelnika.

Pored knjiga i arhive, Srđan Zečević uskoro namerava da „Adligatu“ daruje i pojedine poklone koje je Zečević dobio od predsednika ili visokih zvaničnika raznih država.

Miodraga Zečevića je tri godine pre smrti, 2012. godine Biografski institut SAD proglasio za ličnost godine, zbog izvanrednih dostignuća u oblasti prava i istorije.

Nekoliko godina ranije, tačnije 2009. Internacionalni biografski centar u Kembridžu uvrstio ga je među 2.000 najistaknutijih intelektualaca u 21. veku, podsećaju na kraju iz „Adligata“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar