Priznanja Ružice Sokić u Adligatu Foto: Promo/Adligat

Kutak moje drage supruge koju su volele i vole generacije, sada je spreman za posetioce, rekao je Miroslav Lukić na otvaranju Legata filmske i pozorišne glumice Ružice Sokić (1934-2013) u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat"

U prisustvu petoro gostiju, u skladu sa merama Kriznog štaba, legat je svečano otvoren na godišnjicu rođenja slavne glumice, saopšteno je iz ovog udruženja.

Sa otvaranja legata Ružice Sokić Foto: Promo/Adligat

Na otvaranju glumičin suprug Miroslav Lukić, osnivač i upravitelj Fondacije Ružice Sokić. istakao je kako je to „veliki dan, jer na otvaranju legata rade već mesecima“ i dodao:

– Kutak moje drage supruge koju su volele i vole generacije, sada je spreman za posetioce. Nažalost, zbog ove situacije, posetioci će morati da sačekaju nekoliko meseci priliku da uživo vide značajan deo Ružicine zaostavštine. U Jugoslovenskoj kinoteci nalazi se filmska građa, a u „Adligatu“, udruženju sa kojim je potpisan ugovor o poklonu i protokol o saradnji, sva ostala građa – kazao je Lukić.

Iako Fondacije Ružica Sokić tradicionalno na rođendan dramske umetnice dodeljuje godišnju nagradu „Ružica Sokić“ mladoj talentovanoj glumici za zapažena ostvarenja u protekloj pozorišnoj sezoni, koju su do sada dobile Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Milica Gojković i Jovana Stojiljković, ovoga puta zbog pandemije i nametnutih ograničenja priznanje nije dodeljeno. Uumesto toga, kako je naglasio Lukić, skromno ali svečano obeležava se formiranje legata u „Adligatu“.

Legat je, kako preciziraju iz ovog udruženja, formiran na inicijativu novinarke i glumice, suosnivača „Adligata“ Stevanke Češljarov, a ovim povodom je Fondacija Ružice Sokić pripremila i poseban prospekt pod nazivom „Kulturno nasleđe Ružice Sokić“.

– U legatu Ružice Sokić nalazi se značajna pozorišna i druga arhivska građa, zatim veliki broj nagrada, deo biblioteke sa više od stotinu knjiga sa posvetama ali i nameštaj iz stana glumice koji je pripadao njenom ocu Petru Sokiću (1893-1964), uredniku lista „Pravda“ – pojasnio je Viktor Lazić, predsednik „Adligata“, dodavši:

– Kutak Ružice Sokić biće značajna riznica za proučavanje pozorišta i jednog vremena, i važna nadogradnja „Adligatove Pozorišne zbirke“.

Ružica Sokić je tokom karijere odigrala više od 400 uloga: 97 u pozorištima, 28 u TV dramama, 57 u TV serijama, 199 rola na radiju i 51 na filmu. Zanimljivo je da je pozorišne uloge ostvarivala u 21 teatru. Istakla se kao tumač lirskih, komičnih i tragikomičnih uloga, naročito u savremenom repertoaru domaćih dramatičara i stranim delima avangarde i moderne dramaturgije. Bavila se i pedagoškim radom: vodila je klasu glume na Akademiji umetnosti „Braća Karić“ (1996-2000).

Dobitnica je velikog broja nagrada. Lauret je dve zlatne i jedne srebrne arene na Filmskom festivalu u Puli, dobitnica je nagrada: „Žanka Stokić“, „Dobričin prsten“, „Zlatni ćuran“, „Joakim Vujić“, „Pavle Vuisić“, „Sterijine nagrade“, koje se sada mogu videti u „Adligatu“. Objavila je 2010. godine knjigu sećanja „Strast za letenjem“. O Ružici Sokić kao plodnoj pozorišnoj i filmskoj umetnici objavljeno je pet knjiga. Kao zaslužni umetnik, bila je dobitnik nacionalnog priznanja koje dodeljuje Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Beograd ju je proglasio zaslužnim građaninom, a sahranjena je u Aleji velikana na Novom groblju.

Ovaj legat i protokol o saradnji sa Fondacijom Ružice Sokić pruža kvalitetnije prezentovanje i korišćenje izuzetno značajne istorijske građe u vezi sa životom i radom Ružice Sokić, kojim je zadužila Srbiju, zaključuju u „Adligatu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare