Vesna Čipčić, glumica, intervju, BITEF
Vesna Čipčić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Doživela sam nekoliko šokova, pitala sam se da li sam ja onda ovde zalutala, rekla je naša glumačka diva Vesna Čipčić koja tumači glavni lik u ostvarenju nemačkog reditelja Ersana Montaga koje će premijeru imati sutra, prvog dana Bitefa.

Predstavom „Living room“ Ensana Montaga, sutra 20 sati u Beogradskom dramskom pozorištu, biće otvoren dvostruki 54. i 55. Bitef.

„Living room“ je autorski projekat gosta iz Nemačke Ersana Montaga, jednog od najperspektivnijih mladih stvaralaca nemačke i evropske scene, zapravo je deo njegovog istoimenog projekta, započetog prošle godine u belgijskom teatru NTGent. Naslov je kod nas neprevodiva igra reči – pošto je reč o dnevnoj sobi (kako je mi zovemo), tj. „sobi za život“, u bukvalnom prevodu s engleskog.

Glavnu ulogu Katarine Malković, operske pevačice iz Beograda, glumi Vesna Čipčić, za koju Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa kaže da briljira u ulozi. Život glavne junakinje počinjemo da pratimo osamdesetih godina prošlog veka, koje su bile ispunjen nadama u porodičnu sreću i karijeru, a onda preskačemo četrdeset godina i susrećemo je na dan kada odlazi u penziju.

– Beskrajno sam radosna što ćemo imati priliku da vam pokažemo predstavu kojom smo se ozbiljno bavili. Na žalost, i naš rad je bio prekinut zbog korone, ali ipak smo se ponovo našli, na sreću svih nas. Atmosfera u Beogradskom dramskom pozorištu je istinski svečarska, prava bitefovska – rekla je Vesna Čipčić.

Radeći na predstavi doživela je nekoliko šokova, kaže.

– Došavši na prvu probu u Beogradsko dramsko pozorište, zatekla sam kompletan dekor na sceni, apsolutno završene kostime, svetlo, ton, sve do sitne rekvizite. Neoubičajeno za naše prilike, moram priznati bilo je impresivno. A ono što je moj drugi šok bio kao glumice, kada nam je reditelj Ensan na toj probi rekao da nema teksta. Pitala sam se, da li sam ja onda ovde zalutala. Nisam mogla da zamislim kako ću ja to izaći na scenu i kako ću napraviti ulogu bez teksta. Međutim, moram priznati, da posle svega četiri probe i susreta na sceni są Ensanom, ja sam shvatila da meni taj tekst zaista ne treba. To zadovoljstvo kada vi ne morate da kažete i ne treba da kažete, a da umesto toga odigrate, to je nešto što je jako uzbudljivo – kaže glumica i dodaje:

– Toliko radosti, strasti, toliko emocija… Mogu samo da kažem i da poželim svojim mladim kolegama da i oni bar jednom u životu prođu taj proces koji sam ja prošla radeći „Living Room“ – priznala je Čipčićeva čiju Katarinu Malković u mlađim godinama glumi Iva Ilinčić. Ona menja Vesninu ćerku Aleksandru Anju Alač, koja je bila u prvobitnoj podeli, a nedavno se porodila. U predstavi još igraju glumci Ljubomir Bulajić i Aleksandar Jovanović.

Ivan Medenica i Vesna Čipčić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Umetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica je rekao da je predstava spoj kemp estetike Pedra Almodovara i magičnog realizma, i da je to priča o prolaznosti, starenju, životnim gubicima i smrti.

On je dodao da najavljena predstava „Pluća“ slovenačkog reditelja Žige Divjaka ne dolazi na Bitef zbog pandemijskih okolnosti.

Iz istog razloga, kako je naknadno saopšteno, otkazano je i gostovanje predstave „Neprijatelj naroda“ Šaubine teatra iz Berlina.

– Novi ambasador EU u Beogradu, Emanuel Žofre, prvi put će se pojaviti u javnosti na svečanom otvaranju Bitefa, 15. septembra na predstavi „Tragovi“ Vim Vanderkejbusa u Jugoslovenskom dramskom pozorištu – kazao je Medenica.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar