Jugoeksport, Jugoexport, Goran Vesić
Foto: Arhiva

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objavio je danas da je sud odbio zahtev da se odloži licitacija za 148 umetničkih dela iz kolekcije preduzeća "Jugoeksport", koje je u stečaju.

„Oni su odlučili da prodaju naše kulturno blago. Neka im služi na čast!“ napisao je Vesić na svom fejsbuk profilu, uz sliku prve strane rešenja Privrednog suda u Beogradu.

Zamenik gradonačelnika dodaje da je javno nadmetanje zakazano za sutra u 11 sati u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika.

Kako navodi u objavi, Muzej grada Beograda će na licitaciji predstavljati on i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Vesić je pozvao medije da sutra dođu na licitaciju „kako bi se uverili hoće li ove vredne slike ostati u našim muzejima ili će se preprodavati u inostranstvu“.

„Ovo kulturno blago pripada Srbiji. Nadam sutra ovo naše blago neće biti prodato u bescenje“, napisao je on.

Pozvao je sve koji su se prijavili da kupe ove slike da „ne zarađuju na kulturnom dobru našeg naroda“ i ostave slike „u našim muzejima“.

„Ovo je 36. prodaja umetničkih slika iz stečaja koja se dogodila u Srbiji. Niko do sada nije digao glas, a kulturno blago našeg naroda prodaje se u bescenje po belom svetu. Vreme je da ovo što sutra pokušavaju bude poslednja takva licitacija“, napisao je on.

Vesić prošle nedelje kazao da je oglašena prodaja 148 dela iz kolekcije „Jugoeksporta“, koji je u stečaju, za nešto manje od deset i po miliona dinara, iako je procenjena vrednost bila oko 20 miliona dinara.

Među tim slikama nalaze se dela Petra Lubarde, Nedeljka Gvozdenovića, Mila Milunovića, Stojana Aralice, Grigorija Vozarevića, Peđe Milosavljevića, Miće Popovića i mnogih drugih važnih slikara, kazao je on tada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare