Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Projekcijom filma "Sjećaš li se, Doli Bel" večeras od 20 časova u Jugoslovenskoj kinoteci počinje ciklus Velikani svetskog filma, koji je ovog meseca posvećen sineasti Emiru Kusturici, saopšteno je iz Kinoteke.

U okviru ciklusa Velikani svetskog filma publika će biti u prilici da u kontinuitetu sagleda opus slavnog sineaste i najpoznatijeg filmskog umetnika sa ovih prostora u svetu, nagrađivanog u Kanu, Veneciji, Berlinu…

Ciklus otvara Kusturičin debitantski film „Sjećaš li se, Doli Bel“, koji je premijerno prikazan pre četiri decenije. Biće prikazana digitalno restaurirana kopija ovog filma, koji je Kinoteka dobila ljubaznošću JP „Filmski centar Sarajevo“, instituciji koja je i podržala realizaciju ove filmske retrospektive.

U ovom ostvarenju glavne uloge tumače Slavko Štimac i Slobodan Aligrudić, a s obzirom da je večerašnja projekcija rasprodata film će biti repriziran 25. novembra u 18 sati.

Za sutra, 20. novembra zakazana je projekcija filma „Otac na službenom putu“ (1985) kao i „Dom za vešanje“ (1988), dan kasnije na programu su „Snovi u Arizoni“ i „Podzemlje“, a do 25. novembra biće emitovani i „Zavet“ (2007), dokumentarci „Maradona“ (2008) i „Pepe, jedan uzvišen život“ (2018)…

Bonus video:

Šta slabi film