Branka Katić, Foto: promo Beogradsko dramsko pozorište

Uzbuđenje je veliko, što je sasvim i normalno. Sinoć smo imali generalnu probu i nadam se da će sve proći dobro. Ovo je, kao što znate, moje uskakanje u predstavu a ne premijera, a onaj ko uskače ima uvek manje proba nego članovi originalne postave. To je tako kada ne radiš na projektu od početka i daću sve od sebe da budem na visini njihove glumačke igre. Zato, sve što želim jeste da se dobro uklopim u igru ovog odličnog glumačkog ansambla, rekla je za Nova.rs glumica Branka Katić koja se nakon više decenija večeras vraća na scenu domaćeg teatra.

Kao što smo ekskluzivno najavili, naša proslavljena glumica igraće u predstavi „Sumrak bogova“ hrvatskog pisca Ivora Martinića, u režiji Jagoša Markovića, u Beogradskom dramskom pozorištu. Ovaj komad, nastao po motivima čuvenog filma Lukina Viskontija, premijerno je izveden 1. oktobra prošle godine.

Katić je uskočila u predstavu umesto Branke Šelić i igraće ulogu baronice Sofi. Tokom jula meseca doputovala je iz Londona, gde godinama živi sa porodicom, kako bi se priključila ansamblu na probama. Međutim, pogoršanje epidemiološke situacije prekinulo je rad a odložilo je i planirana gostovanja ovog komada u Baru, Budvi i Tivtu.

Radnja komada „Sumrak bogova“ smeštena je u vreme procvata nacizma u Nemačkoj i prati raslojavanje i sukobe unutar društva kroz moralni raspad jedne aristokratske porodice u novim istorijskim okolnostima.

– Ova predstava nosi jednu snažnu i mračnu poruku. Istorija se, nažalost, ponavlja i nadam se da ćemo u budućnosti uspeti da zaustavimo stravične zločine svih koji, u želji da sačuvaju vlast i moć, bezdušno gaze sve pred sobom. Nada, kako kažu, umire poslednja – kaže naša sagovornica koja ponovo sarađuje sa Jagošom Markovićem u čijoj je režiji komada „Čarobnjak iz Oza“ svojevremeno igrala naslovnu ulogu Doroti u Pozorištu Boško Buha.

Branka Katić je među najvoljenijim domaćim glumicama koja je izgradila zavidnu internacionalnu karijeru. Neke od poslednjih uloga ostvarila je u filmu The Roads Not Taken gde je igrala pored Havijera Bardema, kao i u trećem nastavku „Kingsmen“ gde je glumila sa Rejfom Fajnsom i Harisom Dikinsonom.

Njen povratak na pozorišnu scenu iščekuje se s nestrpljenjem a uloga baronice Sofi je, po njenim rečima, veliki izazov za nju jer je sasvim drugačija od onoga što je do sada igrala.

U predstavi „Sumrak bogova“, koja je zakazana za večeras u BDP areni odnosno na letnjoj sceni ovog pozorišta, pored Branke Katić igraju Milan Lane Gutović, Isidora Simijonović, Pavle Pekić, Vladan Milić, Jovo Maksić, Milan Čučilović, Milica Zarić i Vanja Nenadić.

Reprize su u utorak i sredu od 20 časova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare