Fest. Foto: Promo

Posle višemesečnog odlaganja izazvanog pandemijom, 49. FEST večeras će biti svečano otvoren u Velikoj dvorani Centra "Sava” u 19 sati. Do 16. maja publika će moći da vidi 76 premijernih ostvarenja u sedam programskih celina.

Festival će otvoriti britanska arheološka drama „Veliko iskopavanje” Sajmona Stouna sa Rejfom Fajnsom i Keri Maligan u glavnim ulogama.

Pre emitovanja filma reditelju Puriši Đorđeviću i glumcu Radetu Šerbedžiji biće dodeljene nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Treći ovogodišnji laureat počasne nagrade Festa, scenograf Miljen Kreka Kljaković, pokloniće se publici na zatvaranju 16. maja u 19 u Kombank dvorani, kada će biti prikazan dokumentarac „Kreka: Lovac na snove” u režiji Slobodana Ivetića.

Između 7. i 14. maja u salama Centra „Sava”, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Sinepleks Galerije premijerno će biti prikazan 71 dugometražni i pet kratkometražnih fimova najnovije svetske, evropske i domaće kinematografije u sedam selekcija.

Za Glavni takmičarski program odabrano je 18 filmova iz 12 zemalja (Tunis, Iran, Nemačka, Italija, Srbija, Argentina, Francuska, SAD, Turska, Mađarska, Hrvatska, Slovenija), među kojima su i tri domaća ostvarenja: „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića, „Živ čovek“ reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković i film „Lihvar“ Nemanje Ćeranića po scenariju Strahinje Madžarevića.

Žiri glavnog takmičarskog programa čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zacharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić, i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović.

U drugoj takmičarskoj selekciji FEST fokus, čije filmove odlikuje hrabar filmski izraz i izbor teme, biće prikazano 14 filmova iz Irana, SAD, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Domaći filmovi koji će ovde imati premijeru su „Prolećna pesma“ Natalije Avramović i dokumentarno-animirani film „Prizori iz života džukca” Tanja Brzaković.

Članovi žirija selekcije FEST fokus su reditelj Darko Nikolić, glumica Isidora Simijonović i rediteljka Katarina Koljević, dok će u žiriju za dodelu Nagrade „Nebojša Đukelić” biti kritičar, publicista i urednik izdavaštva u Filmskom centru Srbije, Miroljub Stojanović, hrvatski filmolog Daniel Rafaelić, kao i reditelj, teoretičar i estetičar filma Vlastimir Sudar.

U selekciji Gala biće prikazano 19 filmova, od čega je pet nedavno ovenčano Oskarom: „Zemlja nomada” rediteljke Kloi Džao, nagrađen za najbolji film, režiju i glavnu glumicu (Franses Mekdormand), „Otac“ Florijana Zelera, dobitnik za glavnu mušku ulogu (Entoni Hopkins) i adaptirani scenario (Florijan Zeler i Kristofer Hampton), „Žena koja obećava” čija je rediteljka i scenaristkinja Emerald Fenell dobila Oskara za najbolji originalni scenario, „Zvuk metala“ Darijusa Mardera sa nagradama za najbolju montažu i zvuk, kao i film „Minari“ Lija Ajzaka Čanga, koji je dobio Oskara za najbolju sporednu glumicu (Jun Ja-džang).

Program Fest klasik ove godine zameniće selekcija Festovih 50 u kojoj će biti prikazano 10 kultnih ostvarenja svetske kinematografije, FEST 49 nudi 17 revijalnih naslova, a Intro FEST čini izbor od pet kratkometražnih filmova među kojima su poslednji film Mire Furlan (Pred nama), debitantski film Nike Fehmiu (Pogledaj me) i najnoviji rad Pedra Almodovara (Ljudski glasovi).

U Glavnom programu van konkurencije publika će moći da vidi dokumentarni film „Kreka: Lovac na snove”. Specijalna projekcija biće upriličena za australijski film „Jazavac pred sudom“, adaptaciju priče Petra Kočića u režiji Marka Vindona.

Ulaznice za FEST su u prodaji na blagajnama Sava Centra (ulaz B iz ulice Vladimira Popovića), Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Sinepleks Galerij. Karte za projekcije u Sava Centru, Kombank dvorani i Domu Omladine Beograda mogu se nabaviti i onlajn, preko sajta www.tickets.rs, kao i na svim Ticket Vision prodajnim mestima.

Cene karata su od 500 RSD (za svečano otvaranje i zatvaranje) do 250 RSD za reprizne termine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar