Filmovi FEST
Džoni Dep u filmu "Minamata" Foto:FEST/Promo

Publika 49. Međunarodnog filmskog festivala - Fest od 7. do 16. maja će u gala programu moći da vidi 19 filmova iz osam zemalja. Među njima su i pet ostvarenja nagrađenih Oskarom, kao i filmovi sa zvezdama poput Kejt Vinslet, Džoni Dep, Žilijet Binoš, Sigorni Viver, Entoni Hopkins, Olivija Kolman, Vigo Mortensen, Havijer Bardem, Selma Hajek, Rejf Fajns, Kolin Firt, Frensis MekDormand...

Najviše filmova u Gala programu dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Kanade. Publika će na otvaranju 7. maja od 19 sati moći da vidi „Veliko iskopavanje“ sa Keri Maligen i Rejfom Fajnsom, i biće to jedinstvena prilika da se ovo ostvarenje pogleda na velikom platnu, navode organizatori.

Film australijskog reditelja Sajmona Stouna smešten je u Veliku Britaniju uoči Drugog svetskog rata i govori o udovici koja angažuje samoukog arheologa na iskopavanju misterioznog objekta na njenom posedu, što dovodi do zapanjujućeg otkrića.

Džoni Dep u filmu „Minamata“ igra poznatog ratnog fotografa Vilijama Judžina Smita koji 1971. godine putuje u Japan da bi istražio trovanje stanovnika ribarskog naselja. Ovaj film reditelja Endrjua Levitasa privukao je pažnju domaće publike još pre dve godine, pošto je deo snimljen u Beogradu, a tada je u gradu bio i Džoni Dep, koji je posetio Fest i 1992. godine, u vreme sankcija, u društvu reditelja Emira Kusturice.

U filmu „Putevi kojima nisam pošao” rediteljke Sali Poter zajedno sa svetskim glumačkim zvezdama Havijerom Bardemom, Elom Fening, Lorom Lini i Selmom Hajek igra i Branka Katić. Priča prati Lea koji u mislima proživljava alternativne verzije svog života, dok njegova ćerka Moli očajnički pokušava da ga vrati u stvarni svet.

„Amonit“ reditelja Frensisa Lija sa Kejt Vinslet i Serše Ronan u glavnim ulogama, još jedna istorijska priča smeštena u Englesku, prati priču o samoukoj paleontološkinji Meri Aning koja 1840. godine odlazi na obalu mora, gde razvija intenzivnu vezu sa devojkom koju sreće tamo i oboma im se zauvek menja život.

„Supernova“ reditelja Harija Mekvina, sa oskarovcem Kolinom Firtom i Stenlijem Tučijem u glavnim ulogama priča je o Semu i Taskeru koji su zajedno 20 godina i starim kamperom putuju duž Engleske da bi posetili porodicu, stare prijatelje i omiljena mesta iz svoje prošlosti, nakon što je jednom od njih utvrđeno da pati od demencije.

Vudi Alen snimio je u Španiji „Rifkinov festival“, a govori o američkom bračnom paru (Volas Šon i Đina Geršon) koji odlazi na filmsku smotru u San Sebastijanu i bude „uvučen u čaroliju događaja, lepotu i šarm grada i fantaziju filmova“.

Glumac Vigo Mortensen debitovao je kao reditelj filmom „Posrtanje“, za njega je napisao i scenario i u njemu igra glavnu ulogu. U središtu priče je odnos glavnog junaka i njegove porodice sa svojeglavim ocem.

U filmu „Moja godina sa Selindžerom“ kanadskog reditelja Filipa Falardoa sa Margaret Kveli i Sigorni Viver u glavnim ulogama, glavna junakinja Džoana odgovora na pitanja obožavalaca u ime autora kultnog romana „Lovac u raži“ Džeroma Dejvida Selindžera.

U Gala programu će biti prikazan i „Konačni izveštaj“, novi film čuvenog mađarskog reditelja Ištvana Saboa. Njegova drama govori o kardiologu koji odlazi u penziju i vraća se u rodno selo da radi kao lekar opšte prakse.

Francuska komedija „Kako biti dobra supruga“ u režiji Martena Provosta sa Žilijet Binoš priča je o bračnom paru koji u vreme protesta širom Francuske u maja 1968. godine vodi – školu za domaćice.

Film „Sneg u Benidormu” španske rediteljke Izabel Košet, drama je o Piteru koji se nakon odlaska u prevremenu penziju odlučuje da poseti svog brata u Benidormu, ali tamo otkriva da je on nestao.

Francuska rediteljka Nikol Garsija autorka je filma „Ljubavnici“ o strastvenom paru koji se silom prilika razdvaja, da bi im se putevi ukrstili tri godine kasnije na ostrvu u Indijskom okeanu.

Film „Nada“ norveške rediteljke Marije Sodal govori o odnosu dvoje umetnika i emotivnih partnera, Tomasa i Anje, koji zapada u krizu nakon što lekari utvrde da ona pati od teške bolesti.

Japanski film „Supruga špijuna“ Kirošija Kurosave tematizuje dešavanja u pred izbijanje Drugog svetskog rata i sudbinu lokalnog trgovca Jusakua.

U Gala programu će se naći i pet fimova koji su nedavno dobili Oskare: „Zemlja nomada“ Kloi Žao sa Frensis Mekdormand, „Otac“ Florijana Zelera sa Entonijem Hopkinsom „Žena koja obećava“ Emerald Fenel, „Zvuk metala“ Darijusa Mardera i „Minari“ Lija Ajzaka Čanga sa glumicom Ju Džung Jun.

Filmovi iz Gala programa prikazuju se u Sava centru, Kombank dvorani i „Sinepleksu“ u Galeriji Beograd.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar