Venetia Stevenson Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Američka glumica i manekenka, svojevremeno nazvana “najfotogeničnijom devojkom na svetu”, Veniša Stivenson umrla je u 84. godini.

Veniša Stivenson, koja je poticala iz ugledne holivudske porodice, preminula je preksinoć u domu za stare u Atlanti nakon duge borbe s Parkinsonovom bolešću, preneo je „Holivud riporter„.

Džoana Veniša Invikta Stivenson rođena je u Londonu 10. marta 1938. godine. Ali, dok je bila klinka Venišin otac, engleski scenarista i reditelj Robert Stivenson se na poziv čuvenog producenta Dejvida Selznika seli u Holivud. I Stivenson gradi uspešnu karijeru u američkoj „fabrici snova“, a ostao je upamćen kao reditelj čuvenog ostvarenja „Meri Popins“, zbog kojeg je bio nominovan i za Oskara za najboljeg sineastu, dok su iza njega i naslovi kao što su „Rudnici kralja Solomona“ i „Džejn Ejr“.

I majka Ana Li je bila engleska glumica, igrajući u čuvenom filmu Džona Forda „Kako je bila zelena moja dolina“ i sapunici „Opšta bolnica“.

Kada je bila tinejdžerka, od svega 14 godina Venišu Stivens je na plaži u Malibuu primetio fotograf Piter Guland, poznat po pin-up fotkama. I ubrzo je Stivensova krasila naslovnice mnogih časopisa, uključujući i „Eskvajer“.

Kada joj je bilo samo 17 godina magazin „Popular Photography“ proglasio ju je „najfotogeničnijom devojkom na svetu“, što ju je pratilo čitav život.

– Počeli su da mi prilaze ljudi na ulici i traže mi autograme. Upitala bi ih: „Šta će vam, nisam ništa uradila?“ – prisećala se u jednom intervjuu pre nekoliko godina.

Nije prošlo dugo vremena i počeli su da stižu i pozivi holivudskih studija. I 1956. godine potpisala je ugovor sa studijom RKO Radio Pictures. Ostaje upamćena po ulogama u filmovima „Ostrvo izgubljenih žena“, „Darby’s Rangers“, „Horor hotel“.

Veniša Stivenson je, pored karijere na filmu i televiziji, imala i buran ljubavni život. Bila je udata za glumca Rasa Tamblina, muzičara Dona Everlija, a spekulisalo se da je bila u romantičnim vezama s Elvisom Prislijem, Odijem Marfijem…

Snimila je i filmove „Grad mrtvih“, „Jet Over the Atlantic“, „The Big Night“, „Day of the Outlaw“, „Studs Lonigan“, „The Sergeant Was a Lady“, ali kada se udala za Everlija rešila je da se „okane“ glume.

Nikada nije znala ni za šta drugo, priznala je jednom, do Holivuda, dodajući:

– Ne znam da li bih ikada mogla da pričam o bilo čemu s računovođom ili fizijatrom. O čemu bismo pričali? Pretpostavljam da je moj život bio veoma uskogrud, s obzirom da su filmovi bili ceo moj svet – kazala je jednom prilikom Veniša Stivenson.

Bonus video: Volt Dizni 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare