Elvis Prisli sa roditeljima Foto:The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Elvis Prisli, koji je preminuo leta 1977. u 42. godini života, nije vodio tipičan rokerski poročan život, već su mu "presudili loši geni", tvrdi Sali Hodel autorka knjige "Elvis: Predodređen da umre mlad" koja je nedavno izašla u Velikoj Britaniji.

Za koji dan, tačnije 16. avgusta, navršiće se 44 godine od kako je svet obišla vest o smrti kralja rokenrola. Amerikanci su sa nevericom primili vest o tragičnom Elvisovom odlasku u 42. godini, a reagovao je i tadašnji predsednik SAD Džimi Karter saopštivši kako je „zemlja ostala bez delića sebe“.

Prisli, kako je tada navedeno, preminuo je od srčanog udara zbog prekomerne upotrebe lekova i droge, od kojih je godinama bio zavisan.

Pronađen je mrtav u kupatilu svoga doma Grejslend u Memfisu, zbog čega se već decenijama mnoge mlađe generacije sprdaju sa kraljem rokenrola nazivajući ga čovekom koji je „nosio smešne kostime, a umro na toaletnoj šolji prejedajući se“.

U trenutku smrti Elvis je imao više od 150 kilograma i jedva se kretao. U njegovoj krvi pronađena je visoka koncentracija jakih analgetika i drugih lekova, pa je zaključak toksikološkog nalaza bio da su oni doprineli njegovoj smrti. Međutim, godinu dana pre smrti, Elvis je hospitalizovan zbog upale pluća, hepatitisa i uvećanog debelog creva, a sa viškom kilograma i zavisnošću od lekova borio se godinama. Američki mediji su izveštavali da mu je u poslednje dve godine života doktor Džordž Nikopulos prepisao gotovo 19 hiljada različitih lekova.

Naslovna strana knjige Foto:promo

Sve te lekove muzičar i glumac je koristio, kako se tvrdi u novoj knjizi „Elvis: Predodređen da umre mlad“ (Elvis: Destined to Die Young), ne „rekreativno“ ili zato što je bio navučen na medikamente, već zbog genetskih bolesti.

Autorka knjige Sali Hodel navodi, kako prenosi „Obzerver“, da je Elvis vukao „genetsku predispoziciju na bolesti od majčinih roditelja“. Hodel, inače istoričarka, tvrdi da nije slučajno što je pevačeva majka preminula u 46. godini, a on u 42, Ili što su rođaci sa majčine strane svi umrli relativno rano, među njima i trojica ujaka.

– Elvis i njegova majka Gledis patili su od sličnih boljki. A svi genetski poremećaji, u kombinaciji sa njegovim načinom života, bili se recept za propast – izjavila je autorka.

Elvis Prisli sa roditeljima Gledis i Vernonom Foto:Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

U knjizi Hodelova piše da je u trenutku smrti kralj rokenrola imao čak 11 bolesnih organa, ali čak pet su bili „poremećeni“ od samog rođenja.

Patio je od povišenog krvnog pritiska, glaukoma, uvećanog debelog creva, emfizema, ciroze jetre, nesanice, a i srce mu je bilo dva puta veće od normalnog.

I genetski test rađen pre nekoliko godina, na osnovu Elvisove vlasi, ide u prilog ovim tvrdnjama. Tada je utvrđeno, kako su pisali mediji, da je patio od genetske bolesti – hipertrofične kardiomiopatije, odnosno zadebljanja srčanog mišića, a konstatovano je da je imao i autoimuni poremećaj, koji je razarao organe u njegovom telu.

No, autorka knjige za „Obzerver“ napominje da je muzička zvezda sve te zdravstvene probleme tako dobro krila da je u svesti javnosti ostalo samo to je „gutao pilule“.

– To jeste postao problem, ali niko se nije zapitao zašto je uopšte počeo da ih pije. Jedan od razloga zbog kojih se okrenuo lekovima bio je nepodnošljivi bol. Ponekad je uzimao previše tableta, ali okrenuo se samolečenju jer je morao u očima javnosti „da bude Elvis Prisli“.

A biti Elvis Prisli baš i nije bio mali teret. Jer, u pitanju je čovek koji je još za života proglašen legendom. Kada je u septembru 1956. godine nastupio u emisiji „Šou Eda Salivena“ i zanjihao svojim kukovima, više ništa nije bilo isto. Iako je bilo poziva za cenzuru popularne emisije zbog „skarednog plesa“ tada 21-godišnjeg pevača, bila je to najgledaniji TV šou pete dekade 20. veka koji je posmatralo više od 80 odsto Amerikanaca, a Elvis je posle tog nastupa postao nacionalna zvezda!

A i u 21. veku je jedan je od najuspešnijih pevača u istoriji muzike, čije su pesme i albumi prodati u tiražu od gotovo 600 miliona primeraka. Takođe, imao je čak 12 singlova na prvom mestu Bilbordove top liste. Postao je prvi muzičar koji je ovenčan nagradom Gremi za životno delo kada je imao samo 36 godina. I danas slovi za ikonu popularne kulture i najznačajnijeg muzičara 20. veka.

Uz sav taj teret koji je nosio status zvezde, Elvis Prisli je pride na svojoj „grbači“ imao stotinak ljudi koje je izdržavao. Iako nije bio dobro, morao je ponovo da počne da ide na turneje, kako bi „nahranio“ sva ta usta. A možda i svoju sujetu… Medikamenti su, očigledno, bili rešenje…

Bolestan sam, ne osećam se dobro, ali ne smem da stanem jer se svi oslanjaju o mene“, govorio je Elvis Prisli.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare