Ivana Vujić, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka organizovaće 21. maja u 14 sati na svojoj "Fejsbuk" stranici debatu o prevazilaženju posledica pandemije u oblasti kulture i umetnosti pod nazivom „Umetnost otpora pandemiji“, a u okviru inicijative Uneska "ResiliArt".

Debata će biti organizovana, kako je navedeno u saopštenju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, povodom obeležavanja Svetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

Unesko je 15. aprila ove godine pokrenuo inicijativu pod nazivom „ResiliArt“, čiji je cilj da, u uslovima pandemije, uključivanjem umetnika, stručnjaka u kulturi i publike podigne svest o značaju kulture, učini vidljivim umetnike širom sveta i osigura da se njihovi glasovi čuju na nivou javnih politika, i da pomogne donosiocima odluka u razvoju novih mera i mehanizama doprinosa kulturi, ističu u Zavodu.

Debatu će moderirati dr Vuk Vukićević, direktor Zavoda, a u razgovoru će učestvovati dr Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu,  dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice srpske, mr Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije, Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, mr Nikola Božović, umetnik i docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, član Udruženja likovnih umetnika Srbije, i Bora Dugić, muzičar i član predsedništva Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

– Namera nam je da ovom debatom rezimiramo koliko su nam kultura i umetnost značili u izolaciji tokom pandemije, u kojoj meri su muzika, filmovi, galerijski i muzejski i pozorišni programi u digitalnom obliku postali deo naše svakodnevice i da li nas je situacija podstakla da se i kreativno izrazimo i na taj način damo doprinos našem i svetskom kulturnom prostoru – navode u Zavodu.

Teme debate biće i koliko je kultura važna, prilagodljiva, da li je i koliko otporna na najveće izazove i koliko ljudi i društvo, zahvaljujući njoj, postaju otporni u teškim okolnostima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar