Foto: Shutterstock

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (ANKSS) i više umetničkih udruženja poručili su juče da "sektor kulture ne može da ostane zarobljenik nefunkcionalne i oportunističke strukture koja zaposeda Ministarstvo kulture i informisanja, Vladu RS, Vladu AP Vojvodine i većinu lokalnih samouprava" i zatražili su hitno sprovođenje mera ublažavanja posledica krize za hiljade umetnika i kulturnih radnika i njihovih porodica.

NKSS, Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), Stanica Servis za savremeni ples, Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“, Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – Sekcija Srbija, Srpski PEN Centar, Udruženje filmskih glumaca Srbije (UFGS) i Udruženje kompozitora Vojvodine (UKV) zahtevaju hitnu realizaciju finansijske pomoći svim samostalnim umetnicima i samostalnim stručnjacima u kulturi u iznosu od po 30.000 dinara neto.

Traže da se mere ublažavanja krize sprovedu i kroz realizaciju godišnjih konkursa za projekte po ubrzanim procedurama u Ministarstvu kulture, Sekretarijatu grada Beograda i drugim gradskim i pokrajinskim sekretarijatima, kroz uključenje predstavnika stručnih udruženja i institucija kulture u konkursne komisije kako bi se obezbedila stručna i fer raspodela sredstava, budući da su to, smatraju, jedina sredstva sa kojima čitav sektor može da nastavi da angažuje hiljade umetnika u narednom periodu.

Zahtevaju i zagarantovanu isplatu minimalne zarade, u iznosu od 30.000 dinara neto mesečno, za sve u sektoru kulture koji rade u nesigurnim uslovima, a koji ne podležu gore navedenim merama.

Brojna udruženja su, kako se podseća, prethodnih nekoliko sedmica pozivala nadležne, od Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva finansija pa do Vlade AP Vojvodine i Grada Beograda, da pokrenu raspoložive mehanizme za pomoć koja je neophodna onima koji su ostali bez ikakvih prihoda u nastaloj situaciji.

Ti apeli su sadržali i predloge mera koje mogu biti brzo i lako donete, a na primerima brojnih evropskih država i naših suseda koji ih već primenjuju, vršeći svoju javnu funkciju brige o svim građanima.

Međutim, kako se ističe u saopštenju, nije realizovan nijedan oblik podrške očigledno ugroženim umetnicima i kulturnim radnicima, dok se „jedina izrečena mera Vlade Srbije – jednokratna pomoć od 100 evra za sve punoletne građane – u međuvremenu pretvorila u svojevrsnu instrumentalizaciju“.

– Nefunkcionalni i nepravedni sistem je u nastaloj krizi brutalno ponizio i isključio sve radnice i radnike u polju umetnosti i kulture – stoji u saopštenju NKSS i udruženja.

U međuvremenu, mnoge mere hitne pomoći pokrenuli su sami umetnici i kulturni radnici kako bi pomogli one među sobom koji su u najtežoj situaciji i solidarno sa njima podelili minimalne raspoložive resurse.

NKSS je osnovala Solidarni fond, za svoje članove i članice, ULUS je pokrenuo akciju ULUS65+ za pomoć svojim starijim članovima u potpunoj izolaciji, dok mnogi kulturni radnici zaposleni u javnom sektoru kulture i obrazovanja pokreću mini akcije solidarnosti sa kolegama iz nezavisnog sektora.

– Sve to govori da ima načina da se solidarno pomogne kada je potrebno, ali i da pomoć ne sme da ostane samo van državnih mehanizama i da vladajuća politička elita ne sme sama da pravi izbor „povlašćenih“, poput velikih domaćih i stranih kompanija, proizvođača zastava, investitora sa kojima svakodnevno patetično saoseća – stoji u saopštenju.

Potpisnici pisma očekuju da se „pokrene korenita promena sistema kulture u kojoj niko neće biti žrtva svog profesionalnog bavljenja umetnošću i kulturom i u kome će se taj rad vrednovati kao rad koji je društveno koristan, angažovan i emancipatorski, jer kultura je neodvojivi deo identiteta svih nas“.

Oni su pozvali i sve zaposlene u javnom sistemu kulture da dignu glas protiv nepromišljenog izlaganja riziku na radnom mestu koje dolazi, kako navode, kao kruna dugogodišnjeg uništavanja svakog profesionalnog i društveno-odgovornog rada u javnim institucijama kulture.

– Kultura za sve! Dostojanstven rad za sve! – poručili su NKSS i udruženja u susret današnjem Međunarodnom danu rada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar