Foto:Promo

Danas je u manastiru Svetih Arhangela u Prizrenu počela tradicionalna 6. Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije, saopštilo je Društvo prijatelja Manastira Svetih Arhangela.

Škola predstavlja projekat oživljavanja srpskog kulturnog, obrazovnog i umetničkog života u Prizrenu za najmlađe, uzrasta od 10 do 18 godine, vođen od Društva prijatelja manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, u saradnji sa Udruženjem vojvođanskih učitelja i sa blagoslovom domaćina škole, arhimandrita Mihaila, igumana manastira Svetih Arhangela.

Foto:Promo

Prizren, kao jedan od najvažnijih gradova u istoriji srpskog naroda, poseduje veliki broj spomenika kulture od neprocenjivog značaja za naš narod i baštinu čovečanstva. Kroz istoriju je uvek bio gravitacioni centar obnove srpskog naroda na prostoru Metohije i Kosova, ali i šire, što nastavlja da čini i u modernom dobu, kaže se u saopštenju.

Okupljanje mladih, naročito dece, iz različitih delova regiona, njihovo upoznavanje i međusobno povezivanje, kao i povezivanje sa Prizrenom i njegovom zaostavštinom, od suštinske je važnost za očuvanje celokupnog kulturnog identiteta srpskog naroda i spada u osnovnu delatnost Svetoarhangelske letnje škole.

Foto:Promo

30 polaznika škole, različitih uzrasta, uče o kaligrafiji, srednjevekovnoj istoriji i kulturi, izvornoj muzici i pesmi, duhovnosti, obilaze svetinje i znamenitosti Prizrena i okoline, druže se kroz igru i sport stvarajući nezaboravne uspomene koje ih zauvek vezuju za grad čineći ih zastupnicima i zaštitnicima njegove baštine.

Program škole obuhvata aktivnosti koje traju pet dana a škola se održava u „Narodnom konaku Cara Dušana“ u okviru manastira Svetih Arhangela kod Prizrena. Škola je besplatna.

Bonus video: Dritan Abazović i Porfirije

 

Komentari

Svi komentari (1)