Foto: Nova.rs, Luka Stanzl/PIXSELL

- Krajem januara, u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem, biće priređen omaž tragično preminulom mladom reditelju Igoru Vuku Torbici, i gostovaće njegove predstave iz Bitolja, Novog Sada, Budve, Zrenjanina, saopštila je direktorka drame nacionalnog teatra Molina Udovički Fotez.

– Nadam se da ćemo se u sledećoj godini družiti lepo, umetnički, kako ovoj kući dolikuje. Želim da u ostvarimo kvalitetne događaje na sceni, rekao je Svetislav Bule Goncić, v.d. direktor Narodnog pozorišta u Beogradu na tradicionalnom druženju sa novinarima uoči novogodišnjih praznika.

On se osvrnuo na istoriju nacionalnog teatra i istakao da će nastaviti da poštuju tu tradiciju, ali osim praćenja duhovne vertikale ova kuća trudeće se i da osavremene rad kroz kreativnost mladih generacija.

Direktori sektora Narodnog pozorišta najavili nove produkcije u 2022. godini.

Molina Udovički Fotez, direktorka Drame, istakla je da se trenutno pripremaju tri predstave a to su „Godine vrana“ pisca i reditelja Siniše Kovačevića, „Pelikan“ Augusta Strindberga u režiji Đurđe Tešić i „Iranska konferencija“ Ivana Viripajeva u režiji Ivane Vujić.

Foto: Željko Jovanović Promo/Narodno pozorište u Beogradu

– Prvo bih da spomenem da smo nedavno gostovali u Podgorici i ta saradnja će se nastaviti. Svakako želim da podsetim na veliko priznanje koje je osvojila naša Nela Mihajlović a to je nagrada „Ljubinka Bobić“. Krajem januara, u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem, biće priređen omaž tragično preminulom mladom reditelju Igoru Vuku Torbici, i gostovaće njegove predstave iz Bitolja, Novog Sada, Budve, Zrenjanina. Početkom februara nas očekuje gostovanje u Sarajevu u Banjaluci s predstavom „Ožalošćena porodica“, i to zajedno sa Baletom – rekla je Molina Udovički Fotez.

Konstantin Kostjukov, v.d. direktor Baleta, naglasio je da je uspeli uz dobru organizaciju da prošle godine ostvare četiri premijere, dva velika gostovanja, gala koncerate.

– Naši igrači čuvaju sebe za umetnost i publiku. Početkom godine je u planu obnova baleta „Kraljica Margo“ s kompletnom novom podelom. A tokom januara ćemo najaviti obeležavanja velikog jubileja – sto godina od osnivanja Baleta u Beogradu – rekao je Kostjukov i najavio da se Orkestar nacionalnog teatra vraća na scenu, orkestarsku rupu, tako da će baletske predstave ponovo da se igraju uz živu muziku.

Foto: Željko Jovanović Promo/Narodno pozorište u Beogradu

O planovima Opere govorio je novi direktor Nikola Mijailović, koji je podsetio na spektakularno izvođenje Pučinijeve opere „Madam Baterflaj“ u produkciji Fondacije Pučinijevog festivala.

– Protekli mesec je bio ogroman izazov za ansambl Opere, jer su posle duge pauze zbog pandemije odigrani veliki naslovi kao što su „Norma“, „Manon Lesko“, „Don Đovani“…U ansamblu sam zatekao veliki entuzijazam i među solistima i u Horu i Orkestru, umetnici su se poželeli scene i publike, a vidim da se i publika uželela nas. Pripremamo premijere opere „Don Kihot“ Žila Masnea koja je planirana u februaru a u junu dečju operu „Snežana i sedam patuljaka“ Dragana Karolića.

Direktor Muzeja NP Dragan Stevović najavio je izložbu – posvećenu reditelju Borislavu Grigoroviću. Autor postavke je Dragica Gaćeša.

– Sve što se dešava u Narodnom pozorištu, pre ili kasnije doći će u Muzej – nasmejao je sve prisutne Stevović koji se zahvalio novinarima na lepoj saradnji.

Bonus video: Igor Vuk Torbica – čovek sa stavom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar