Foto: Atelje 212

Probe predstave "Balkan Bordello", po drami Jetona Neziraja, a u režiji Blerte Neziraj, započele su u Ateljeu 212, saopštili su iz ovog teatra, koji je ovim započeo saradnju sa jednim od najznačajnijih svetskih avangardnih pozorišta, Teatrom La MaMa iz Njujorka.

La MaMa kao nosilac projekta, Atelje 212 i Teatra Kendra iz Prištine, uz podršku Fondacije „Moj Balkan“ Njujork/Beograd, upravo su započeli probe ove drame, bazirane na Eshilovoj trilogiji „Orestija“, koja je svojevrsna saga o balkanskoj porodici.

Predstava se izvodi na engleskom jeziku sa prevodom na srpski. Prištinsku premijeru imaće 3. novembra, a prvi put beogradskom publikom u Ateljeu 212 biće izvedena 8. novembra. Njujorška premijera planirana je za početak aprila 2022. godine. U Teatru La MaMa na njujorškom Ist Endu planirano je da se odigra 10 predstava tokom aprila 2022. godine.

Ova drama, kako se navodi,  obojena specifičnim crnim humorom, dotiče samu suštinu balkanskog temperamenta, prati uzlete i padove ljudske duše i ističe apsurdnost epohe, antičke ali i savremene koja se temelji na nasilju i mržnji.

Mira Trailović Foto: Atelje 212

U predstavi igra međunarodna ekipa glumaca, iz Ateljea 212 Svetozar Cvetković i Ivan Mihailović, iz Teatra La MaMa Oni Džonson, Džordž Drens, Judžin de Pudžin, Valoa Mikens, Džon Gutjerez, Mati Barber-Bokelman, Met Naser i glumica iz Prištine Verona Kodža.

Dramaturg je Dimitrije Kokanov, a međunarodnu autorsku ekipu čine i italijanski kompozitor Gabrijele Marangoni, američki kostimograf Gabrijela Beri, majstor svetla iz Holandije, Jan Perego, koreograf iz Tirane Đerđ Prevozi i scenografkinja iz Beograda Marija Kalabić. Izvršni producent predstave je Beka Vučo.

„Balkan Bordello“ će se u Ateljeu 212 izvoditi na Sceni Mira Trailović, a u Teatru La MaMa na Sceni koja nosi ime utemeljiteljke ovog pozorišta – legendarne Elen Stjuart.

Ove godine Atelje 212 obeležava 65 godina od osnivanja, a Teatar La MaMa 60 godina rada. Elen Stjuart i Mira Trailović bile su povezane decenijskim prijateljstvom, ta njihova umetnička povezanost ogledala se i u gostovanjima La MaMe na nekoliko izdanja festivala BITEF.

Ovom predstavom, kako se ističe u saopštenju, Atelje 212 nastavlja svoju misiju povezivanja svetskih savremenih umetnika i pozorišta, naročito umetnika i institucija iz našeg regiona.

Bonus video:

Luna park

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar