Tom Kruz Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Porodica izraelskog pisca, čiji je novinski članak bio inspiracija za film  "Top gan” iz 1986, tuži filmski studio "Paramaunt pikčers” za kršenje autorskih prava zbog njegovog nastavka.

Oni tvrde da studio nije imao prava na priču Ehuda Jonaia „Top gans” iz 1983. kada je prošlog meseca počeo distribuciju nastavka „Top gan: Maverik”.

Film je zaradio 548 miliona dolara širom sveta u prvih 10 dana prikazivanja.

Iz „Paramaunta” kažu da je ova tvrdnja „bez osnova” i tvrde je da će je osporiti.

U filmu „Top gan: Maverik” Tom Kruz je ponovo u ulozi pilota američke mornarice Pita „Maverika” Mičela kao i u kultnom filmu iz 1986.

Tom Kruz u filmu Top Gan Maverik Foto: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

U tužbi, koju su podneli saveznom sudu u Los Anđelesu podneli Šoš i Juval Jonej, Ehudova udovica i sin, navodi se da „Paramaunt” nije ponovo obezbedio prava na Ehudov članak iz časopisa nakon što ih je na osnovu američkog Zakona o autorskim pravima izgubio.

Za sada nije poznato koliku odštetu traže od filmskog studija, uključujući i profit od filma „Top gan: Maverik”.

Na osnovu tužbe, „Paramauntova” franšiza „Top gan” ne bi postojala bez Ehudovih „književnih nastojanja i evokativne proze i naracije”.

U tužbi se navodi da su Jonajevi 2018. obavestili „Paramaunt” da njegova autorska prava na Ehudov članak ističu za dve godine i dodaje se da je studio autorska prava za delo izgubio u januaru 2020.
„Ma koliko ‘Paramaunt’ želeo da situaciju prikaže drugačije, nastavak ‘Top gana’ urađen je nakon što su izgubili autorska prava”, rekao je za Bi-Bi-Si advokat Mark Toberof, koji zastupa Jonajeve.

U saopštenju „Paramaunta” se navodi: „Ove tvrdnje su neosnovane i branićemo se svom snagom”.

Mitra Ahurajan, advokat za medije sa sedištem u Los Anđelesu, rekla je za Bi-Bi-Si da su planovi „Paramaunta” da završi „Top gan: Maverik” 2018. i počne s njegovom distribucijom 2019. odloženi zbog pandemije kovid-19.

„Vreme je veoma važno u ovom slučaju, jer je obaveštenje o isteku poslato, i stupilo je na snagu 2020. godine”, objasnila je advokatica Ahurajan.

U nastavku Maverik se vraća u „Top gan” letačku akademiju kao instruktor zadužen za obuku nove generacije pilota.

Tom Kruz je već tokom prvog vikenda prikazivanja filma zaradio 100 miliona dolara. Njegova prethodna najveća zarada tokom početnog vikenda emitovanja bila je 2005. sa „Ratom svetova”, kada je inkasirao 64 miliona dolara

Bonus video: Top Gan, trejler