Foto: EPA-EFE/Alejandro García

Britansko-američka književnica Trejsi Ševalije, koja je svetsku slavu stekla romanom "Devojka sa bisernom minđušom", biće gošća predstojećeg Sajma knjiga u Novom Sadu, objavila je izdavačka kuća "Laguna".

Slavna književnica će u subotu 7. marta od 16 sati na novosadskom Sajmu učestvovati na tribini posvećenoj njenom stvaralaštvu, nakon čega će potpisivati knjige. Dan ranije će u Beogradu od 18 časova gostovati u knjižari Delfi SKC.
Trejsi Ševalije je rođena 19. oktobra 1962. u Vašingtonu, gde je provela detinjstvo. Studirala je na koledžu Oberlin u Ohaju. U Englesku se preselila 1984. godine gde je radila nekoliko godina kao urednik leksikografskih izdanja. Početkom devedesetih napušta posao i završava dvogodišnji kurs kreativnog pisanja na univerzitetu Ist Anglija. Književnu karijeru je počela knjigom „Devičanski plavo“, da bi se proslavila romanom „Devojka sa bisernom minđušom“, zasnovanom na priči o nastanku čuvene Vermerove slike. Film koji je režirao Piter Verber, inspirisan ovom knjigom, dobio je tri Oskara u različitim kategorijama 2004. i ovenčan je brojnim drugim nagradama za filmska ostvarenja. Objavila je i bestselere „Pali anđeli“, „Dama i jednorog“, „Plameni sjaj“, „Izuzetna stvorenja“, „Poslednji begunac“, „Plodovi na vetru“, „Novi učenik“ i „Jedna nit“.
Sajam knjiga u Novom Sadu biće održan od 3. do 9. marta.