Foto: Promo

Nakon godine koja je delovala više kao fikcija nego kao stvarnost, filmski stvaraoci dočekali su 2021. sa nadom da će njihova dokumentarna ostvarenja konačno ugledati svetlost dana.

I dok su neki dugo najavljivani dokumentarci, poput onih o „Bitlsima“ i Rijani, pomereni za ovu godinu zbog pandemije, druga već spremna ostvarenja iz ovog žanra dotiču se još uvek vrlo aktuelnih tema – od protesta za rasnu ravnopravnost, preko klimatskih promena, do toga kako je sve, pa i sport, stalo zbog pandemije koronavirusa.

Ovo je deset najiščekivanijih dokumentarnih filmova u ovoj godini u izboru „Gardijana„, „Mari Klera“ i „Dokjumentari viklija“.

„MLK/FBI“

Scena iz dokumentarca MLK FBI Foto: Promo

Hvaljeni dokumentarac reditelja Sema Polarda o prljavoj kampanji koju je FBI vodio pedesetih i šezdesetih godina 20. veka protiv borca za ljudska prava i najvećeg afroameričkog aktiviste Martina Lutera Kinga doživeće svoju bioskopsku premijeru u SAD 15. januara. Zahvaljujući ogromnoj arhivskoj dokumentaciji, koju je prikupio, Polard otkriva kako je FBI pretio Kingu. Reditelj objašnjava zašto je aktivista bio pretnja Americi, odnosno zašto je viđen kao subverzivan „element“ koji preti postojećem statusu kvo.

Osvetljava i kako je Edgar Džej Huver, prvi čovek FBI-a Kingovu nevernost supruzi koristio kao „oružje“.

Išao je toliko daleko da je Koreti Skot King poslao pismo sa dokazima navodnih ljubavnih afera njenog supruga, koje je „začinio“ jednom porukom. U njoj FBI poručuje Kingu da je bolje za budućnost pokreta da se ubije…

„Tiger“

Scena iz filma „Tiger“ Foto: Promo

Dvodelni dokumentarac, u produkciji kanala HBO, čiji će drugi deo premijerno biti prikazan 17. januara, približava gledaocima čoveka, odavno proglašenog za fenomen golfa. Prati životnu priču Tajgera Vudsa od „čuda od deteta“, preko perioda kada je u golfu bio nedodirljiv, ali i „pada sa trona“, uzrokovanog seks skandalom i problemima sa zavisnošću. Beleži i njegov trijumfalan povratak golfu 2019. godine.

Dokumentarac potpisuju Metju Hajneman i Metju Hamalček, a uprkos tome što se Tajger Vuds ne pojavljuje u filmu, reditelji gledaocima osvetljavaju život sportiste kroz nikada do sad viđene snimke iz ranih i školskih dana, ali i ličnosti koje su mu, na neki način, bliske. Od prvog kedija Stiva Vilijamsa, preko engleske golf zvezde Nika Falda, prve ljubavi Dine Par, do Rejčel Učitel, menadžerke noćnog kluba sa kojom je imao ljubavnu aferu koja ga je koštala karijere i braka sa Elin Nordegren 2009. godine.

„Summer of Soul (…Or When the Revolution Could Not Be Televised)“

Dokumentarac „Summer of Soul (…Or When the Revolution Could Not Be Televised)“ je rediteljski debi čuvenog američkog bubnjara, najpoznatijeg po radu sa sastavom „Ruts“ Kvestlava. Muzičar se u svom prvencu pozabavio Harlemskim kulturnim festivalom, koji su tada, 1969. godine nazivali „crnačkim Vudstokom“. U Harlemu je, naime, tada, leta 1969. održan serijal koncerata koji je trebalo na neki način da parira „Vudstoku“.

Detalj iz filma „Summer of Soul“Foto: Promo

U dokumentarcu Kvestlav podseća publiku na festival koji je u slavu afroameričkog kulturnog nasleđa, okupio više od 300.000 ljudi. Muzičar je došao do nikada pre viđenog materijala zabeleženog na Harlemskom festivalu, na kome su, između ostalih, nastupili Stivi Vonder, Nina Simon, Bi Bi King, sastavi „Sly and the Family Stone“, „Staples Sisters“… Dokumentarac će premijerno biti prikazan krajem januara na Sandens festivalu.

„Sesame Street“

Scena iz dokumentarca Sesame Street Foto: Promo

Više od pola veka emisija „Ulica Sezam“ (Sesame Street) donosila je radost generacijama i generacijama dece, ali i njihovim roditeljima. Kada je 1969. godine grupa aktivistički nastrojenih umetnika i edukatora rešila da pokrene ovu emisiju, niko nije sanjao da će doživeti uspeh, a kamoli trajati toliko dugo. Ovaj dokumentarac, koji režira Merilin Agrelo u produkciji kanala HBO, istražuje kako je dugovečna serija stekla kultni status. Dokumentarac će premijerno biti prikazan 30. januara na filmskom festivalu „Sandens“.

„Billie Eilish: The World’s a Little Blurry“

Muzička zvezda Bili Ajliš u ovom dokumentarcu, koji potpisuje Er Džej Katler, otkriva kako izgleda njen život kada se spusti scenska zavesa. Tinejdž ikona mračnog popa, koja je prošlog meseca napunila 19 godina, dozvolila je reditelju da je prati dok je pripremala svetsku turneju za svoj hit album iz 2019. „When We All Fall Asleep, Where Do We Go?“. Uz svedočenja oca i majke, ali i brata, ujedno i kreativnog partnera Fineasa O’Konela film dokumentuje kako pevačica pokušava da se snađe u iznenadnoj globalnoj slavi, pohvalama kritike, uspehu u muzičkoj industriji, ali prikazuje i njenu sasvim privatnu stranu ličnosti, od polaganja vozačkog ispita do života sa roditeljima u istoj kući. Film će premijerno biti emitovan 25. februara, na striming servisu Apple TV+ koji je za prava izdvojio čak 25 miliona dolara.

„The Day Sports Stood Still“

Ovaj dokumentarac pozabavio se vrlo skorašnjom istorijom, tačnije martom prošle godine. Naime, 11. marta 2020. godine desio se presedan. Američka NBA liga prekinula je svoje takmičenje.

Usledili su meseci kada profesionalni sportisti zbog pandemije koronavirusa nisu mogli da se bave svojim poslom, a reditelj Antoan Fuka ulogu naratora u ovom dokumentarcu poverio je zvezdi NBA-ja Krisu Polu, u trenutku izbijanja pandemije košarkašu Oklahome, ali i predsedniku Asocijacije NBA igrača. Ali, film se ne dotiče samo nemogućnosti bavljenja sportom brojnih košarkaša, već se osvrće i na ulogu koju su sportisti imali u prošlogodišnjim turbulentnim događanjima u Americi, koji su se ticali rasne neravnopravnosti. Dokumentarac beleži i „povratak“ igrača na teren, u svojevrsnoj utakmici „u balonu“ u drugoj polovini 2020.

„The Beatles: Get Back“

Reditelj „Gospodara prstenova“ Piter Džekson u novom dokumentarcu nudi „jedinstveno kinematografsko iskustvo koje će publiku vratiti u prošlost“. Ta prošlost tiče se jednog od najvećih bendova svih vremena – „Bitlsa“. Džekson je za film „The Beatles: Get Back“ na raspolaganju imao šezdesetak sati materijala koji je snimio Majkl Lindzi-Hog 1969. kada su „Bitlsi“ radili na albumu „Let It Be“. Ali, kuriozitet je da je na korišćenje dobio čak 150 sati audio materijala, koje niko do sada nije čuo. I da je imao pristup snimcima poslednjeg koncerta „Bitlsa“, kada su se krajem avgusta 1969. članovi liverpulske četvorke pojavili na krovu „Epl rekordsa“ u Londonu i sasvim spontano zasvirali…

Poslednji nastup „Bitlsa“ Foto: Promo

Novozelandski reditelj snimio je dokumentarac, čiji je završetak kasnio zbog pandemije, uz blagoslov Pola Makartnija, Ringa Stara i udovice Džona Lenona, Joko Ono, odnosno Džordža Harisona Olivije Harison. Makartni je čak nedavno izjavio da „obožava ovaj film“, koji će svoju premijeru imati 27. avgusta.

„Rihanna“

Projekat na kome reditelj Piter Berg i pop zvezda već dugo rade više puta je odlagan. Poslednji put to je bilo zbog pandemije koronavirusa. Dokumentarac radnog naslova „Rihanna“ pružiće, kako su naveli producenti, intiman pogled u bogatu karijeru muzičke zvezde sa Barbadosa.

Fokusiraće se na poslednjih pet godina u životu zvezde, od trenutka kada je objavila najhvaljeniji album u karijeri „Anti“, do pokretanja svoje kozmetičke linije „Fenty“, postavši tako prva Afroamerikanka sa luksuznom kozmetičkom linijom za lanac LMVH. Reditelj, kako su javljali mediji, raspolaže sa 1.200 sati materijala snimljenog od 2016. I pored toga, kamere su još uvek uključene:

– Svaki put kada mislim da sam završio film, Rijana uradi nešto novo, što ne sme da ostane nezabeleženo – izjavio je Berg.

Film bi trebalo premijerno da bude prikazan na leto na Amazonu, koji je za ovaj projekat dao 25 miliona dolara.

„The Klarsfelds“

Reditelj Aleksis Blum uhvatio se ukoštac sa temom lova na naciste. Donosi priču o čuvenom bračnom paru Seržu i Bet Klarsfeld, koji su razotkrili naciste koju su se krili u Francuskoj nakon završetka Drugog svetskog rata. Lovci na naciste prisećaju se svojih bitaka u filmu, za koji se još uvek ne zna kada će premijerno biti prikazan. Iza dokumentarca stala je producentska kuća reditelja Aleksa Gibnija koja je saopštila da gledaoci mogu očekivati od filma pravi „špijunski triler“.

„The Magnitude of All Things“

Zamišljen kao poetska dijagnoza ljudske reakcije na klimatsku krizu, dokumentarac je zapravo baziran na gubitku koji je rediteljka Dženifer Abot doživela izgubivši sestru, obolelu od raka. Evocirajući dnevnik svoje sestre rediteljka u pomoć poziva dobro znane svetske aktiviste, od Grete Tunberg, do članova organizacije „Extinction Rebellion“ i tako nudi potpuno jedinstveno viđenje globalnog problema klimatskih promena.

Dokumentarac „The Magnitude of All Things“ fokusira se na univerzalno osećanje tuge, koje se ne mora samo odnositi na gubitak bliskih osoba, već i na uništenje životne okoline. To čini na način mnogo ličniji i moćniji nego što bi se dalo očekivati, poručuju producenti.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar