Producentkinja filma "Nečista krv" Snežana van Hauvelingen , Foto: e-stock Nikola Andjic

Kada počnu snimanja u Srbiji, što je pitanje dana, među prvim ekipama na terenu biće i ona koja snima "Nečistu krv", film i desetodelnu seriju u režiji Milutina Petrovića i po scenariju Vojislava Nanovića.

Kako smo saznali iz producentske kuće „This and That“, za potrebe ovog projekta, koji u jednom sažima sva dela Bore Stankovića, pravi se ogromna scenografija. U Ripnju se „gradi“ replika Vranja, sa trgom punim objekata.

– Reč je o jednom od većih setova viđenih u domaćem programu. Gradnja je započeta još pre vanrednog stanja, a sada je nastavljena. Scenografija je ogromna i podrazumeva radove od dva i po-tri meseca – kaže za Nova.rs producentkinja Snežana van Hauvelingen.

Milutin Petrović, reditelj filma „Nečista krv“/Foto:Medija centar Beograd

Scenograf je Milenko Mile Jeremić, koji je radio na filmovima „Život je čudo“, „Valter brani Sarajevo“, „Maratonci trče počasni krug“, „Lepa sela lepo gore“, serijama „Koreni“ i „Povratak otpisanih“, TV-filmu „Boj na Kosovu“… Kostimograf je Marina Medenica, čiji smo rad mogli gledati u ostvarenjima „Kako je propao rokenrol“, „Sveti Georgije ubiva aždahu“, „Kad svane dan“…

Čim niknu prve zgrade, procena je, početkom juna, na set stiže i ekipa i glumci, čija imena „još nisu konačna“.

Reditelj serije biće Goran Stanković a filma Milutin Petrović.
– Reč je o zaista posebnom projektu koji je pisao pokojni Vojislav Nanović između 1970. i 1974. godine. On je sva dela Bore Stankovića, i pripovetke i romane, povezao u jednu porodičnu sagu u period od 40 godina s kraja 19. veka. Počinje s Hadži Trifunom, Sofkinim dedom, a završava se sa Sofkom. Svi likovi iz „Tašane“, „Parapute“ i ostalih dela, povezani su kroz tu jednu porodicu i ljude koji su živeli u Vranju – objašnjava nam dalje Snežana van Hauvelingen.
Ovu sagu trebalo je početkom osamdesetih godina da režira Žika Pavlović za RTV Beograd, međutim, projekat nikad nije realizovan.

Vojislav Voja Nanović, Foto: printscreen/vojvodjanskinovinar.rs

Scenario je jedno vreme bio izgubljen, ali je Milutin Petrović uspeo da pronađe „poslednji primerak iz osamdesetih“.
– Mi smo od druge Vojine žene i njegovih sedam naslednika taj scenario otkupili i naredne tri godine prikupljali sredstva (za produkciju) – napominje naša sagovornica.

Snimanje ovog projekta najavljeno je i u uglednom časopisu „Verajeti“ (Variety), koji podseća da je Vojsilav Nanović scenario pisao dok je živeo u SAD, gde je radio kao urednik u Ej-Bi-Si studiju u Njujorku.

Milena Marković radi na „poliranju“ scenarija Voje Nanovića za film „Nečista krv“/Foto:Zoran Lončarević

– Poslednjih godina kružile su glasine o fenomenalnom scenariju koje je napisao jedan od najvećih scenarista Jugoslavije  a koji je izgubljen. Sve informacije su bile nepotpune i niko nije mogao da kaže sa sigurnošču da li je priča stvarna ili je samo reč o nekoj urbanoj legendi. Sve dok Milutin nije odlučio da istraži svaki arhiv i skladište u gradu i konačno iskopa postojeći scenario sa svim epizodama – izjavila je Snežana za „Verajeti“.

Posle pročitane prve epizode, bilo je jasno da su narativ i pristup Borinom delu toliko moderni da je scenario apsolutno ispunio sva iščekivanja, dodala je ona.

Milena Marković je angažovana da „ispolira“ scenarija za prve tri epizode, od kojih će biti napravljen film.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar