Foto:Screenshot/Youtube/Channel 3000 / News 3 Now/Promo

Pisac Tomislav Longinović dobitnik je književne nagrade "Jovan Skerlić" za 2020. godinu, za roman "Fetiš nulo" u izdanju "Derete".

Žiri, koji je radio u sastavu – Zoran Milisavljević (predsednik), Lena Volgin i Vasilije Domazet odlučio je da književno priznanje ode u ruke Tomislava Longinovića, teoretičara, pisca, prevodioca i profesora slavistike i komparativne književnosti na Univerzitetu Viskonskin-Medison u SAD.

Centralni lik romana „Fetiš nulo“, Petar Plugojević, profesor istorije na Luter koledžu u Dekori (Ajova), dobija poziv od tajanstvenog anonimnog fonda da održi predavanje u Vašingtonu.

Naslovna strana knjige „Fetiš nulo“ Foto:Promo

Međutim, ispostavlja se da je poziv za predavanje samo varka, i da iza anonimnog fonda stoji kriminalna organizacija koja preko tajne internet mreže posluje sa izuzetno bogatim klijentima.

Roman obuhvata vremenski period od 24 sata i donosi iskustva emigracije i egzila na severnoameričkom kontinentu. Napisan je minimalističkim stilom, kroz oponašanje jezika vizuelnih medija, jer se naracija razvija kao „surfovanje“ po internetu u potrazi za što uzbudljivijim materijalom i sadržajem.

Namera romana je da čitaoca dovede u poziciju identifikacije sa okom kamere u službi kriminalno pornografske bande koja otima profesora Plugojevića.

Longinović, koji je doktorirao na temi „Ideologija, identitet i graničce poetike u slovenskom romanu dvadesetog veka“ do sada je objavio dela: „Sama Amerika“ (Radio B92, 1994), „Minut ćutanja“ (Radio B92, 1997), „Stalno vaskrsavanje: Kosovsko zaveštanje i srpski nacionalisticki diskurs“ (Beogradski krug, 1997), „Vampires like us: Writing down the Serbs“ (Beogradski krug, 2005).

Uručenje priznanja „Jovan Skerlić“ laureatu održaće se u sedištu direkcije ove nagrade u Topoli kada se za to steknu neophodni epidemiološki uslovi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar