Foto:Projekat "Toma"/Aleksandar Letić

Film "Toma" ubedljivo je najgledaniji domaći film u 20221. godini, sa više od 675 hiljada gledalaca, saopštio je Filmski centar Srbije.

Samo su dva filma u 2021. godini zabeležila rekordnu gledanost – „Toma“ i „Južni vetar: Ubrzanje“, pokazuje godišnji osvrt Filmskog centra Srbije o poseti domaćim bioskopima i gledanosti srpskih ostvarenja.

Tokom 2021. godine, koja je, između ostalog, bila obeležena pandemijom, i skraćivanjem, pa i kratkotrajnim zatvaranjem bioskopa, premijerno je prikazano 15 srpskih dugometražnih filmova.

Od tih 15 filmova devet je bilo podržano od strane Filmskog centra Srbije i to „Jedini izlaz“, „Kelti“, „Južni vetar: Ubrzanje“, „Nečista krv – Greh predaka“, „Nebesa“, „Pucnji u Marseju“, „Toma“, „Strahinja Banović“ i „Nije loše biti čovek“.

U godini za nama u redovnoj bioskopskoj distribuciji bila su ostvarenja: „Jedini izlaz“, „Kelti“, „Južni vetar: Ubrzanje“, „Nečista krv – Greh predaka“, „Nebesa“, „Pucnji u Marseju“, „Toma“, i „Nije loše biti čovek“. Takođe, i „Oaza“ Ivana Ikića koje je premijerno prikazana na Venecijanskom festivalu prošle godine.

Bioskopski gledaoci mogli su da vide i još dva filma – „Lihvar“ i „Vampir“.

Najveći bioskopski hitovi bila su ostvarenja „Toma“, u režiji Dragana Bjelogrlića, koji je premijerno prikazan letos na Sarajevo film festivalu i „Južni vetar: Ubrzanje“, koji je potpisao Miloš Avramović, prvi put prikazan na Puskom festivalu.

Oba ostvarenja imala su rekordnu gledanost u Srbiji, ali i regionu. No, ubedljivo najgledaniji film u 2021. godini u Srbiji je „Toma“. Ostvarenje Dragana Bjelogrlića o životu pevača Tome Zdravkovića pogledalo je gotovo dvostruko više ljudi od drugog najpopularnijeg filma u godini za nama „Južni vetar: Ubrzanje“, u kojem glavnu ulogu tumači Miloš Biković. 

„Tomu“ je, zaključno sa 22. decembrom, pogledalo 675.188 gledalaca u Srbiji. Ukoliko se tome pridoda i bioskopska publika u Bosni i Hercegovinu, onda ta cifra iznosi – 885.910 gledalaca, pokazuju podaci FCS-a.

Avramovićev nastavak filma „Južni vetar“ iz 2018. godine – „Južni vetar: Ubrzanje“ pogledalo je 389.769 gledalaca u Srbiji, a uključujući i BiH brojka je – 502.060 gledalaca.

Zapaženu gledanost u srpskim bioskopima u 2021. godini imali su i filmovi „Jedini izlaz“ i „Nečista krv – Greh predaka“, navodi se u izveštaju FCS-a.

Bonus video:

Ovacije za „Tomu“ na Sarajevo film festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar